Wekdienst 15/1: spannende brexit-dag en nieuws over Oostvaardersplassen

15 januari 2019 Uit Door admin

Goedemorgen, vanavond staat een “historische stemming” over de brexit-deal op het programma. Verder komt Staatsbosbeheer met een update over het afschieten van de edelherten in de Oostvaardersplassen.

Het is vooral bewolkt met hier en daar wat motregen. In de middag blijft het op de meeste plaatsen droog. Vooral in het zuiden klaart het soms op. Het wordt 7 of 8 graden bij een matige tot vrij krachtige westelijke wind.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Het wordt een spannende dag voor de Britse premier May – en voor heel Groot-Brittannië. In het Britse Lagerhuis wordt gestemd over haar brexit-deal met de Europese Unie. De verwachting is dat een meerderheid tegen stemt. De stemming is bij de NOS te volgen via een liveblog. Staatsbosbeheer komt met een update over het afschieten van de edelherten in de Oostvaardersplassen. Het doel was om er dagelijks twintig af te schieten, maar het is onduidelijk of dat gemiddelde wordt gehaald. En in India begint een van de grootste bijeenkomsten ter wereld: het religieuze feest Kumb Mehla, oftewel het kruikenfeest. 120 miljoen hindoes baden dan in een van de heilige rivieren van het land.

Wat heb je gemist?

Advocaat Nico Meijering zegt dat hij in het verleden met de dood is bedreigd door Willem Holleeder. De advocaat van crimineel Dino Soerel vertelde bij RTL Late Night dat hij betrouwbare informatie had gekregen “dat Holleeder mij wilde vermoorden omdat ik voor Soerel optrad”.

Meijering nam de doodsbedreiging zeer serieus. “Er is alle reden om Holleeder serieus te nemen op dit gebied”, zei hij gisteravond.

Ander nieuws uit de nacht

De Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) is vorig jaar een recordaantal keren uitgerukt. Het aantal acties steeg bijna 20 procent, van 2119 naar 2508. Ook werden er meer mensen gered dan in 2017. De KNRM wijt de topdrukte aan de lange, hete zomer. De PvdA doet een poging om alsnog een CO2-heffing voor het bedrijfsleven van de grond te krijgen. De opbrengst van die heffing moet gebruikt worden om burgers minder te laten betalen aan de energietransitie. De PvdA rekent op steun voor de maatregel, omdat er ook in de coalitie kritiek is op het klimaatakkoord. De man die werd opgepakt in de Amerikaanse staat Wisconsin voor de ontvoering van een tienermeisje en de moord op haar ouders, heeft volgens de openbaar aanklager bekend. De 21-jarige dader zei dat het 13-jarige meisje dat hij ontvoerde, een willekeurig slachtoffer was.

En dan nog even dit:

Frank de Boer is gisteren gepresenteerd als coach van Atlanta United. Voor de verzamelde Amerikaanse sportpers zei hij dat hij ernaar uitkijkt om in de Major League Soccer aan de slag te gaan.

“Natuurlijk zie ik dit als een kans op revanche”, zei De Boer, waarmee hij verwees naar zijn mislukte avonturen bij de clubs Crystal Palace uit Engeland en Internazionale uit Italië. “Je moet van je fouten leren. Maar ook van de omstandigheden. Die clubs waren niet zo goed georganiseerd als Atlanta United. Ik heb hier niet het gevoel dat ik moet opletten of er nog lijken uit de kast komen.”

Fijne dag!