Gevluchte Saudische tiener: ‘Dit kan het begin van verandering zijn’

15 januari 2019 Uit Door admin

De gevluchte Saudische tiener Rahaf Mohammed al-Qunun hoopt dat haar verhaal andere vrouwen in Saudi-Arabië aanspoort om ook te vluchten. “Ik hoop dat het andere vrouwen helpt om dapper en vrij te zijn”, zegt de 18-jarige vrouw in een tv-interview.

Qunun kwam zaterdag aan in Canada waar ze asiel heeft gekregen. “Het voelde alsof ik opnieuw werd geboren. Het was geweldig en ik was helemaal overrompeld”, vertelt de tiener. “Er was heel veel liefde, zeker toen de minister me verwelkomde en zei dat ik in een veilig land was en al mijn rechten had.”

Qunun zegt Saudi-Arabië te hebben ontvlucht omdat ze door haar familie werd bedreigd toen ze zich van de islam had afgekeerd. Via sociale media vroeg ze om hulp, waarna haar verhaal wereldwijd aandacht kreeg. In Thailand kreeg ze vervolgens tijdelijk asiel. De Verenigde Naties gaven haar een vluchtelingenstatus. Ze wilde aanvankelijk naar Australië, maar kreeg uiteindelijk asiel aangeboden door Canada.

“Mijn leven was in gevaar en nu ben ik eindelijk op een veilige plek”, verzucht Qunun. “Ik wilde geen mishandeling en depressie meer meemaken. Ik wilde onafhankelijk zijn. Ik zou niet met de persoon kunnen trouwen met wie ik zou willen trouwen. Ik zou geen baan kunnen krijgen zonder goedkeuring.”

Qunun zegt dat zij geen uitzondering is. Het leven van vrouwen in Saudi-Arabië wordt beheerst door mannelijke familieleden. “Vrouwen kunnen niet eens alleen reizen. Ze worden behandeld als kinderen ook al zijn ze 50 of 60 jaar oud. Ze zijn niet vrij of gelijk aan mannen.”

Verandering?

Daarom hoopt de Saudische tiener dat haar zaak leidt tot een verandering. “Ik hoop dat mijn verhaal de wet verandert en vrouwen aanspoort dapper te zijn. Ik weet zeker dat er meer vrouwen zullen vluchten. Dit kan misschien het begin zijn.”