Stakingen op acht Duitse vliegvelden, tienduizenden passagiers gedupeerd

15 januari 2019 Uit Door admin

Beveiligingsmedewerkers op acht Duitse vliegvelden leggen vandaag het werk neer. De stakingen zijn het gevolg van een conflict over lonen.

De werkonderbreking begon rond middernacht op de vliegvelden van Hamburg, Hannover en Bremen. Twee uur later volgde Frankfurt. Ook op de kleinere vliegvelden in München, Dresden, Erfurt en Leipzig/Halle wordt er gestaakt. Volgens de Duitse vakbond Verdi gaan de stakingen tot 20.00 uur duren.

Op de luchthaven van Frankfurt reageren sommige passagiers verbolgen op de staking:

Alleen al op de luchthaven van Frankfurt zijn 570 vluchten van de 1200 geannuleerd. Volgens luchthavenvereniging ADV kunnen in totaal 220.000 passagiers te maken krijgen met vertraging of geannuleerde vluchten.

KLM heeft als gevolg van de werkonderbreking in Duitsland vandaag rond de tien vluchten naar Frankfurt, Bremen, Hannover en Hamburg geannuleerd.

Loonsverhoging

Verdi eist een loonsverhoging voor 23.000 beveiligingsmedewerkers. De vakbond wil het uurloon nationaal met gemiddeld 8 procent verhogen naar 20 euro. Op 23 januari staat de vijfde onderhandelingsronde met de werkgeversorganisatie op het programma.

Een oplossing lijkt voorlopig nog niet in zicht, zegt correspondent Kees van Dam op NPO Radio 1. “De lonen lopen regionaal sterk uiteen, waardoor sommige werkgevers een loonsverhoging van 44 procent zouden moeten doorvoeren om aan die 20 euro te komen. Dat vinden ze buitensporig. Aan de andere kant wijst het personeel op de hoge werkdruk.”

Vorige week legde het beveiligingspersoneel op de luchthavens van Düsseldorf, Keulen-Bonn en Stuttgart al het werk neer. Als gevolg daarvan werden honderden vluchten geannuleerd.