Dode en gewonden bij gewelddadig benzineprotest Zimbabwe

15 januari 2019 Uit Door admin

Bij protesten in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare is zeker één dode gevallen. Ook raakten tientallen mensen gewond en zijn meer dan 200 mensen gearresteerd. De demonstranten zijn woedend over de ruime verdubbeling van de benzineprijs afgelopen weekend.

Zimbabwe kampt al jaren met een zware economische crisis, aanleiding voor de regering om de benzineprijs te verhogen naar omgerekend 2,90 euro per liter. Dat is de hoogste benzineprijs ter wereld.

Sinds gisteren leidt dat tot hevige protesten, waarbij ordetroepen met scherp op de demonstranten schieten. Ook wordt vanuit een legerhelikopter traangas afgevuurd op demonstranten die kruispunten hebben geblokkeerd en autobanden in brand hebben gestoken.

Schotwonden

Volgens een mensenrechtenorganisatie zijn er bij de protesten al vijf mensen gedood en hebben tientallen mensen schotwonden. Maar zij zouden daarmee niet naar het ziekenhuis durven omdat ze bang zijn dat ze daar worden gearresteerd.

Vanwege de protesten zijn scholen en winkels gesloten en ligt het openbaar vervoer stil. Het is het zwaarste geweld in Zimbabwe sinds de verkiezingen vorig jaar augustus.