Doden en gewonden bij gewelddadig benzineprotest Zimbabwe

15 januari 2019 Uit Door admin

Bij protesten in Zimbabwe zijn drie doden gevallen, onder wie een politieagent. Ook raakten tientallen mensen gewond en zijn meer dan 200 mensen gearresteerd. De demonstranten zijn woedend over de ruime verdubbeling van de benzineprijs afgelopen weekend.

Zimbabwe kampt al jaren met een zware economische crisis, aanleiding voor de regering om de benzineprijs te verhogen naar omgerekend 2,90 euro per liter. Dat is de hoogste benzineprijs ter wereld. Een gemiddeld jaarinkomen in Zimbabwe bedroeg in 2017 volgens de Wereldbank zo’n 950 euro, iets minder dan 80 euro in de maand.

Sinds gisteren leidt dat tot hevige protesten, waarbij ordetroepen met scherp op de demonstranten schieten. Ook wordt vanuit een legerhelikopter traangas afgevuurd op demonstranten die kruispunten hebben geblokkeerd en autobanden in brand hebben gestoken.

De politie zegt dat er in Bulawayo, de tweede stad van het land, een agent omkwam doordat hij met stenen werd bekogeld. In Chitungwiza, bij Harare, zijn volgens haar twee doden gevallen.

Volgens een mensenrechtenorganisatie zijn er bij de protesten al vijf mensen gedood en hebben tientallen mensen schotwonden. Maar zij zouden daarmee niet naar het ziekenhuis durven omdat ze bang zijn dat ze daar worden gearresteerd.

Vanwege de protesten zijn scholen en winkels gesloten en ligt het openbaar vervoer stil. Het is het zwaarste geweld in Zimbabwe sinds de verkiezingen vorig jaar augustus.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag waarschuwt Nederlanders in Zimbabwe weg te blijven van de protesten.