Arrestaties bij anti-terrorismeactie Barcelona

15 januari 2019 Uit Door admin

De Spaanse politie heeft bij invallen in Barcelona en het nabijgelegen Igualada veertien mensen opgepakt. Ze worden verdacht van terroristische activiteiten en het deelnemen aan een criminele organisatie.

Meer dan honderd zwaarbewapende politiemensen vielen vanmorgen vroeg bij zes verschillende adressen binnen. Verreweg de meeste verdachten werden in Barcelona aangehouden. De operatie is nog niet afgerond, mogelijk volgen nog meer arrestaties.

Op beelden van de Spaanse televisie zijn twee arrestaties te zien:

Volgens correspondent Edwin Winkels gaat het om Noord-Afrikaanse mannen die bekend waren bij de politie, voornamelijk vanwege berovingen van toeristen. “Het zou kunnen dat ze vanuit die gewone criminaliteit zijn geradicaliseerd. Dat gebeurt wel vaker.”

Wat de vermoedelijke terroristische cel precies van plan was, is nog onduidelijk. Verschillende Spaanse media schrijven dat de verdachten bereid waren om een aanslag te plegen. Concrete plannen zouden ze nog niet hebben gehad. Volgens de krant El Mundo gaven ze reisdocumenten aan jihadisten zodat die ongemerkt Europa konden binnenkomen.