Iraanse spion ontmaskerd in Duitse leger

15 januari 2019 Uit Door admin

Het Duitse openbaar ministerie heeft een 50-jarige man gearresteerd die wordt verdacht van spionage voor Iran. De man, een Duits-Afghaanse staatsburger, werkte voor de Duitse strijdkrachten als taalspecialist en cultureel adviseur.

Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel, dat de spionagezaak naar buiten bracht, had de man in die functie toegang tot gevoelige informatie, zoals de inzet van troepen in Afghanistan.

“Die troepen zijn daar nog altijd”, zegt correspondent Kees van Dam. “Het gaat om zo’n 1200 man in het westen van het land aan de grens met Iran, waar ook Nederland troepen had.” Volgens hem is niet uit te sluiten dat de spion ook andere geheime zaken heeft doorgespeeld.

De man zou al jaren actief zijn voor de Iraanse inlichtingendienst. Hij wordt vandaag voorgeleid aan de onderzoeksrechter van het Federale Hof van Justitie.

Activiteiten

Veiligheidsdiensten in Europa vrezen al langer voor de activiteiten van Iraanse geheime diensten. Vorig jaar nog werd een in Oostenrijk gestationeerde Iraanse diplomaat gearresteerd. Van Dam: “Deze man zou spioneren in België en betrokken zijn bij het voorbereiden van een aanslag op de Iraanse oppositie in Parijs.”