Aanval op chic hotelcomplex Nairobi

15 januari 2019 Uit Door admin

In de Keniaanse hoofdstad Nairobi is een aanval gaande op een hotelcomplex. Het gaat om het chique dusitD2. In het gebouw zijn ook kantoren en onder meer een bankfiliaal gevestigd. Autoriteiten maken voorlopig melding van een dode en vier gewonden.

De islamitische terreurbeweging al-Shabaab uit Somalië heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist en zegt dat zijn strijders zich nog in het complex bevinden. De politie spreekt van een “vermoedelijke terreuraanslag”.

Op eerste beelden is te zien dat een aantal auto’s in brand staat en ook zijn explosies en geweervuur te horen:

Tientallen bewapende bewakers, politiemensen en militairen zijn ter plaatse. Mondjesmaat worden zwaar aangeslagen gasten en medewerkers in veiligheid gebracht.

Te zien was hoe een bewusteloze man werd afgevoerd. Onduidelijk is hoe hij eraan toe is en of het gaat om een dader of een slachtoffer.

De politie heeft een auto tot ontploffing gebracht waarin zich explosieven bevonden. Mogelijk staan bij het complex nog meer auto’s met explosieven.

De Nederlandse ambassade in Kenia bevindt zich langs dezelfde hoofdstraat als het complex, de Riverside Drive. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zoekt uit of er Nederlandse slachtoffers zijn.

De aanval op het complex komt een dag nadat een rechtbank heeft besloten dat drie mannen terecht moeten staan voor betrokkenheid bij de bloedige aanval van al-Shabaab op winkelcentrum Westgate in Nairobi in 2013. Daarbij kwamen zeventig mensen om het leven.

In 2015 kwamen bij een aanslag van al-Shabaab op een universiteit in Garissa 147 mensen om. Die aanslag is nog altijd de bloedigste die de terreurgroep in Kenia heeft gepleegd.