Volkswagen en Ford gaan samen busjes en pick-ups ontwerpen en bouwen

15 januari 2019 Uit Door admin

De Duitse autofabrikant Volkswagen en de Amerikaanse concurrent Ford gaan samenwerken. Op de autoshow in Detroit zeiden de topmannen van beide bedrijven dat ze samen bestelbusjes en middelgrote pick-uptrucks willen ontwikkelen.

Daarna gaat Ford de pick-ups en grotere bestelbussen bouwen, ook voor Volkwagen. Volkswagen richt zich voor beide bedrijven op de bouw van kleinere bussen, de zogenoemde city vans. De eerste gezamenlijk ontwikkelde modellen komen op zijn vroegst in 2022 op de markt.

De samenwerking moet in 2023 beide bedrijven tot een forse kostenbesparing leiden. Onderhandelingen over samenwerking bij de bouw van elektrische en zelfrijdende auto’s lopen nog.

Autofabrikanten moeten miljarden investeren om aan de toekomstige vraag naar schone elektrische auto’s te voldoen. Daarnaast voelen ze de concurrentie van techbedrijven als Waymo en Uber bij de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s.

Tegelijkertijd staan de winsten onder druk door de afnemende economische groei. Ford Europe kondigde vorige week aan dat bij een grote reorganisatie duizenden banen verdwijnen.