Brexit: wat kunnen we de komende uren verwachten?

15 januari 2019 Uit Door admin

Nog enkele uren en dan kunnen de parlementariërs in Londen het niet langer uitstellen: het Britse Lagerhuis stemt dan over de brexit-deal die Theresa May heeft uitonderhandeld met de EU. Wat gebeurt er in de uren ervoor?

Het brexit-debat, dat nu al vijf dagen duurt, zal om 20.00 uur Nederlandse tijd worden beëindigd. May zal ter afsluiting nog één keer de parlementariërs voorhouden wat ze de afgelopen weken vrijwel iedere dag heeft gezegd, via krant, radio, televisie en tijdens optredens: “Stem voor mijn deal want anders storten we het land in de afgrond”.

Daarna wordt er gestemd. Over de brexit-deal, maar eerst zijn een aantal amendementen aan de beurt, die zijn voorgesteld door verschillende parlementariërs.

Om welke amendementen gaat het?

Amendement A is door Labour-leider Jeremy Corbyn ingediend. Dit amendement wijst de brexit-deal van May af omdat die niet voorziet in een permanente douane-unie met onder meer nieuwe handelsafspraken met de EU. Het wijst ook een brexit zonder akkoord met de EU af.

Amendement K komt uit de gelederen van de Scottish National Party. Een meerderheid van de Schotten was bij het brexit-referendum in 2016 tegen de uittreding, en dat is terug te zien in dit amendement van SNP-MP Ian Blackford. May’s deal brengt volgens Blackford “schade toe” aan Schotland, Wales en de landen en regio’s van het hele Verenigd Koninkrijk. Daarom weigert de SNP de deal goed te keuren. In het amendement roept de partij op tot uitstel van de brexit tot er een andere uittredingsdeal is bereikt.

Alleen als de bovengenoemde amendementen geen meerderheid krijgen, wordt nog over de volgende twee amendementen gestemd:

In amendement B van het Conservatieve Lagerhuislid Edward Leigh staat dat de regeling voor de grens met Noord-Ierland (de zogenoemde backstop, waardoor het Verenigd Koninkrijk zich de facto moet blijven houden aan de EU-regels) tijdelijk is en tijdelijk moet blijven.

Ook amendement F van de Tory-MP John Baron gaat over de backstop. Daarin staat dat de Britten het recht hebben om die regeling te stoppen zonder dat de EU daarmee akkoord hoeft te gaan.

Langdurig proces

Het in stemming brengen van de amendementen kan even duren, want naar verwachting duurt de stemming per amendement zo’n 20 minuten. In totaal kan het dus anderhalf uur duren voordat het Lagerhuis stemt over de brexit-deal van May. Dat zou dan 21.30 uur Nederlandse tijd zijn, ervan uitgaande dat het proces geen vertraging oploopt, zoals niet zelden in Westminster.