OM: moordaanslag rapper Makka door hemzelf in scène gezet

15 januari 2019 Uit Door admin

Een liquidatiepoging op de Zwolse rapper Makka, is door hemzelf in scène gezet. Dat concludeert het Openbaar Ministerie, onder meer op basis van verklaringen van de twee verdachten, meldt RTV Oost. De mannen die de rapper met een wapen bedreigden, moeten wat het OM betreft nog wel de cel in voor wapenbezit en openlijke geweldpleging.

Makka werd in augustus voor zijn woning in de Zwolse wijk Stadshagen door twee gemaskerde mannen tegen de grond gewerkt. Er werd een wapen op hem gericht, maar Makka overleefde het: het wapen deed het niet. De hele actie werd gefilmd door beveiligingscamera’s aan het huis van de rapper.

Toneelstukje

Een van de belagers kon nog dezelfde avond aangehouden worden dankzij een oplettende buurtbewoner. De verdachte zat maandenlang vast en zei niks, maar onlangs besloot hij toch een verklaring af te leggen. Daarin vertelde hij dat het allemaal een toneelstukje was geweest.

“Ik wilde Makka niet verraden, zo zit ik niet in elkaar. Ook zou hij me geld toestoppen in de gevangenis, maar ik heb nooit een cent gezien. Toen ik hoorde dat ik mogelijk jarenlang achter de tralies ging voor een moordpoging die helemaal niet echt was, ben ik alsnog gaan verklaren.”

Ook belde hij de andere verdachte, die op dat moment nog voortvluchtig was. Hij riep hem op om ook de waarheid te vertellen, waarop ook deze verdachte een verklaring aflegde. De verklaring sloot aan bij wat de eerste verdachte vertelde. Volgens het OM bewijst dat, in combinatie met berichten die zijn gevonden op mobiele telefoons, dat de moordpoging in scène is gezet.

De drie kenden elkaar via Marron United, een antiracisme-groepering. De leden dragen net als de leden van motorclubs leren hesjes. Makka is de oprichter, de anderen waren nieuw bij de club en moesten zich nog bewijzen. Tijdens een autorit naar Groningen kregen ze het plan voor de nepliquidatie uitgelegd.

Volgens de verdachten, hielp de rapper zelfs bij voorbereidingen, zoals het klaarmaken van het wapen. “Makka heeft zelf de kogels eruit gehaald en in een sok gedaan. Vervolgens heeft hij voorgedaan hoe je moet doorladen, zodat het er goed uit zou zien op de beelden van het camerasysteem.”

Neefje moest de schuld krijgen

Het was de bedoeling dat de twee verdachten uit handen van justitie zouden blijven. Volgens RTV Oost wilde de rapper namelijk zijn neefje de schuld geven van de aanslag.

Het neefje was net vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis, waar hij vastzat voor de moord op zijn vader, Makka’s oom. De rapper was gefrustreerd dat de man was vrijgelaten.

Angst

Volgens het OM heeft het incident veel onrust veroorzaakt, ook bij de vriendin van Makka. Zij was op het moment van de nep-aanslag thuis. Op het moment dat ze chips wilde pakken voor de kinderen, zag ze live op een beeldscherm hoe haar vriend een wapen op zich gericht kreeg. Ook de kinderen zagen het gebeuren. Zij zouden in paniek om hun vader geschreeuwd hebben.

Het OM bekijkt nog of de rapper vervolgd gaat worden voor het doen van een valse aangifte. Hij was vandaag niet aanwezig in de rechtbank. Tegen de andere twee betrokkenen werd een half jaar gevangenisstraf geëist. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.