Wekdienst 16/1: Brexit, the day after en debat over vreugdevuur Scheveningen

16 januari 2019 Uit Door admin

Goedemorgen, het is ‘the day after’ voor zowel Groot-Brittannië als Europa, nadat het Britse Lagerhuis de brexit-deal van de tafel heeft geveegd. Hoe nu verder? En in de gemeenteraad in Den Haag wordt vergaderd over het jaarlijkse vreugdevuur in Scheveningen.

Vandaag is het bewolkt, op veel plaatsen valt wat regen of motregen. Bij een matige tot krachtige zuidwestenwind wordt het 7 of 8 graden. Vanavond trekt vanuit het westen een neerslaggebied over het land. Morgen is het opnieuw wisselvallig, wel is er meer ruimte voor de zon.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Het Europees Parlement vergadert in Straatsburg over het ‘nee’ van het Britse Lagerhuis tegen de brexit-deal. De leiders vragen de Britten om een snelle oplossing en duidelijkheid over hoe het nu verder moet. Minister Bruins opent een ultramodern lab in Den Haag, waar een apotheker medicijnen gaat maken voor zijn eigen patiënten. Daar vraagt de apotheker veel lagere prijzen dan de farmaceutische industrie voor dezelfde geneesmiddelen. In Den Haag vergadert een commissie van de gemeenteraad over de vreugdevuren op het strand van Scheveningen. Door de vonken- en asregen ontstonden er op veel plaatsen brandjes. De vraag is wat de rol van de gemeente is geweest. Advocaten leggen het werk een half uur neer, uit protest tegen de plannen van minister Dekker voor Rechtsbescherming. Hij wil de stijgende kosten van de rechtshulp wil beteugelen. De advocaten vrezen dat mensen met een lager inkomen zo geen goede en onafhankelijke rechtshulp meer krijgen.

Wat heb je gemist?

Gisteren stemde het Britse parlement het brexit-akkoord van May massaal dus massaal weg. Maar hoe moet het nu verder? “Na deze stemming lijkt het alsof de Britten nog verder in de brexit-crisis zijn weggezakt”, zegt correspondent Tim de Wit. Onmiddellijk na de stemming diende de oppositie bij monde van Labour-leider Jeremy Corbyn een motie van wantrouwen in. Daarover wordt vandaag gedebatteerd en gestemd.

Bekijk hier de gebeurtenissen van gisteravond in het Britse parlement:

Ander nieuws uit de nacht

Kiki Bertens is op de Australian Open in de tweede ronde gestrand: Anastasia Pavljoetsjenkova was met 3-6, 6-3, 6-3 te sterk voor de als negende geplaatste Zuid-Hollandse. De ex-vrouw van Tweede Kamerlid Dion Graus heeft aangifte tegen hem gedaan: de vrouw beschuldigt Graus ervan dat hij haar heeft gedwongen om seks te hebben met anderen, schrijft De Telegraaf. Ook zou hij haar meermaals hebben bedreigd en een keer hebben geslagen. El Chapo kocht Mexicaanse oud-president om voor 100 miljoen: het smeergeld zou de drugsbaron hebben betaald in oktober 2012, nadat Peña Nieto was gekozen als president van Mexico maar nog niet was ingezworen. Nederlander aangeklaagd voor betrokkenheid bij PKK: de 25-jarige man is in Duitsland aangeklaagd omdat hij iemand zou hebben ontvoerd en mishandeld.

En dan nog even dit:

In Zeist mogen voortaan geen ballonnen meer worden opgelaten. De gemeenteraad heeft ingestemd met een verbod daarop. Volgens de raad komt er steeds meer zwerfvuil in het milieu terecht en staan ballonnen in de top 5 van zwerfvuil op de Nederlandse stranden. “Deze restanten van ballonnen worden opgegeten door vissen, vogels en andere dieren en zorgen daardoor voor dierleed door verstrikking in linten of uithongering na het eten van ballonresten.”

Fijne dag!