Regering Zimbabwe legt mobiel internet plat

16 januari 2019 Uit Door admin

Op de derde dag van de algemene staking in Zimbabwe heeft de overheid het mobiele internet uit de lucht laten halen. De grootste provider van het land heeft in een sms-bericht aan zijn klanten laten weten dat alle internetbedrijven gehoor hebben moeten geven aan de order om de stekker eruit te halen.

Sociale media als Facebook, Twitter en WhatsApp waren de afgelopen dagen al buiten werking gesteld. Activisten zeggen dat de regering zo wil vermijden dat er beelden worden verspreid van het hardhandige optreden van militairen en politie.

Aanleiding voor de protesten van de afgelopen dagen, door de regering getypeerd als ‘terrorisme’, zijn de sterk verhoogde brandstofprijzen, die van het ene op het andere moment meer dan verdubbeld zijn.

Volgens officiële cijfers zijn drie mensen omgekomen, onder wie een politieagent die gestenigd zou zijn. Maar Amnesty International zegt dat er maandag acht mensen zijn gedood toen leger en politie met scherp schoten op demonstranten.

Leeggeplunderd

In voorsteden van de hoofdstad Harare en andere plaatsen zoekt de politie van deur tot deur naar degenen die worden gezien als de organisatoren van het protest. Vanochtend is de activistische geestelijke Evan Mawarire thuis opgepakt door zwaarbewapende agenten. Hij wordt ervan beschuldigd een van de aanjagers van de demonstraties te zijn, omdat hij op Facebook had opgeroepen een aansporing van de officiële vakbond om vooral thuis te blijven, te negeren.

In het land heerst nu een gespannen rust. Scholen en bedrijven zijn dicht, het openbaar vervoer rijdt vrijwel nergens. In Harare heeft de politie met traangas een menigte uiteengedreven die in de rij stonden voor brood, meldt een getuige aan persbureau Reuters.

Zimbabwe heeft te kampen met een acuut tekort aan dollars (de eigen munt is vrijwel niets waard), waardoor er een groot tekort is aan brandstof en medicijnen en de prijzen voor levensmiddelen in korte tijd sterk zijn gestegen. In Harare en de tweede stad van het land, Bulawayo, zijn winkels leeggeplunderd door de betogers.