Schepen bereiden zich voor op bergen overboord geslagen containers Eemsgeul

16 januari 2019 Uit Door admin

Rijkswaterstaat hoopt dat eind deze week de eerste containers van de MSC Zoë uit de Eemsgeul boven water kunnen worden gehaald.

De golven waren tot nu toe te hoog, zegt Rijkswaterstaat. Ook vandaag kan daarom nog niet worden begonnen met de berging van de overboord geslagen containers in het Waddengebied. De verwachting is dat het weer aan het einde van de week beter wordt.

“Wel zijn twee schepen vertrokken: de één naar de Eemsgeul, de ander naar de vaargeul boven Terschelling”, zegt een woordvoerder tegen RTV Noord.

Zodra het weer het toelaat, kunnen ze goed voorbereid beginnen. “Die schepen hebben een behoorlijke ‘aanvaartijd’. Mensen denken: je komt aan, gooit een kraan in het water en kunt beginnen.”

Testervaring

De bergers moeten op volle zee kijken hoe de apparatuur werkt, hoe de kraan zich gedraagt. “Als ze daar alvast mee begonnen zijn, hebben ze in ieder geval al testervaring voordat de daadwerkelijke operatie kan beginnen.”

Op Nieuwjaarsdag sloegen ‘s avonds 291 containers overboord van de MSC Zoë. Er zijn er inmiddels 238 gelokaliseerd. Achttien zijn er aangespoeld en geborgen (waarvan één in Duitsland) en 220 containers liggen op de bodem van de zee.

De inhoud van verschillende containers spoelde aan op de Wadden en het vasteland van Groningen en Friesland. Vanwege de weersomstandigheden is de bergingsoperatie al meerdere keren uitgesteld.