Doden bij aanslag in Syrische stad Manbij, Amerikanen gewond

16 januari 2019 Uit Door admin

Bij een vermoedelijke zelfmoordaanslag in de Noord-Syrische stad Manbij zijn doden en gewonden gevallen. De aantallen zijn niet meteen duidelijk: sommige bronnen noemen zeven doden en negen gewonden, de Turkse tv-zender TRT meldt vijftien doden.

Onder de gewonden zijn Amerikaanse militairen, volgens TRT ten minste drie. De aanslag was op een restaurant, waar op dat moment een patrouille van de door de VS geleide coalitie in de buurt was. Hoe de militairen eraan toe zijn, is niet duidelijk. Ze zijn per helikopter van de plek van de aanslag weggehaald. Manbij wordt bestuurd door een Militaire Raad waarin de Koerden het voor het zeggen hebben.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door de terroristische beweging IS. Op zijn propagandasite Amaq claimt de groepering dat de dader de patrouille als doelwit had.

De aanslag komt op het moment dat de Amerikanen aanstalten maken om uit Syrië te vertrekken. President Trump zegt dat er voor zijn militairen geen noodzaak meer is om te blijven, omdat IS in Syrië is verslagen. Van Amerikaanse zijde is nog niet op het incident gereageerd.