In korte tijd ruim 2200 meldingen van vuilnisdumping in Brabant

16 januari 2019 Uit Door admin

Het dumpen van vuilnis blijkt een groot probleem in Brabant. Bij een meldpunt voor afvaldumping dat Omroep Brabant startte, kwamen in tien dagen dagen tijd 2247 meldingen binnen.

De meeste meldingen kwamen binnen vanuit Tilburg (290) en Eindhoven (222). Vanuit Oosterhout kwamen 101 meldingen binnen, flink meer dan vanuit de grote buurgemeente Breda (77). In Den Bosch (51 meldingen) en Helmond (17) lijkt afvaldumping een minder groot probleem.

Bij veruit de meeste meldingen gaat het om dumping van huis- tuin- en keukenafval en niet om drugsafval.

In steden gaat het vooral om vuilniszakken die naast afvalcontainers worden gezet. Zoals aan het Herodotusplein in Eindhoven, waar tientallen vuilniszakken voor de ingang van een flatgebouw lagen. “Ik vind het verschrikkelijk. Ik ben gewoon bang als er visite komt, want het is geen gezicht”, zei bewoner Piet van Laarhoven eerder tegen Omroep Brabant.

Afvaltoerisme

Uit cijfers van de gemeente Tilburg blijkt dat daar sprake is van een groeiend probleem. Vorig jaar werd 320 ton afval naast straatcontainers gezet, in 2016 was dat nog 192 ton. Volgens de gemeente komt dat niet doordat de containers vaak vol zitten, maar door de invoering van een pasjessysteem.

Een ander probleem is ‘afvaltoerisme’. “In randgemeenten betalen ze per keer dat de containers geleegd worden, aan de hand van chips in de containers. Dan komen mensen naar Tilburg om hun afval daar te dumpen”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Er zijn inmiddels vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten over het probleem van afvaldumping in Brabant. Zo wil D66 weten waarom een aangekondigde campagne voor bewustwording zo lang op zich laat wachten.