Afhandeling van schade door wolven duurt te lang

16 januari 2019 Uit Door admin

De afhandeling van schade die veroorzaakt is door wolven duurt te lang. Meerdere provincie hebben geklaagd over lange wachttijden.

Schapenhouders die in oktober vorig jaar mogelijke wolvenaanvallen meldden, hebben nog steeds geen uitkomst en boeren die afgelopen zomer schapen verloren door wolven hebben in sommige gevallen nog geen vergoeding gekregen. Dat terwijl er voor het onderzoek en de eventuele uitbetaling van een vergoeding een termijn van maximaal tien weken staat.

De schadeclaims worden behandeld door Bij12, een organisatie die provincies ondersteunt bij de uitvoering van natuurbeleid. De instelling erkent de problemen. “De hoeveelheid meldingen heeft veel capaciteit van ons gevraagd. Bovendien is het onderzoek naar de wolf een relatief nieuw proces”, zegt een woordvoerder tegen RTV Oost.

De organisatie heeft inmiddels extra mensen ingezet en heeft provincies beloofd dat alle nieuwe meldingen binnen de gestelde termijn worden afgehandeld.

Nieuw wolvenplan

Ondertussen wordt de laatste hand gelegd aan een nieuw wolvenplan. Dat is nodig, omdat de wolf zich definitief in ons land lijkt te vestigen. Alle provincies hebben meegeschreven aan het plan. Volgens Omroep Gelderland wordt het nieuwe wolvenplan nog deze maand vastgesteld.

Op het concept-plan kwam kritiek, omdat boeren met schade door wolven pas een vergoeding zouden krijgen als ze een hek om hun land hadden gezet. Volgens gedeputeerde Drenth van Gelderland staat deze eis niet meer in het definitieve plan. De oproep om wolven te mogen afschieten krijgt geen gehoor in het plan, omdat het om een beschermde diersoort gaat.