Wekdienst 17/1: May werkt aan plan B en hoger beroep Frank Masmeijer

17 januari 2019 Uit Door admin

Goedemorgen, vandaag werkt premier May aan een plan B voor de brexit en hoort oud-tv-presentator Frank Masmeijer de uitspraak in zijn hoger beroep.

Vandaag is er weer wat ruimte voor de zon. Toch vallen er ook stevige buien met daarbij kans op hagel, natte sneeuw of onweer. Tijdens de buien kan het even flink afkoelen. In de middag wordt het een graad of 5. De wind waait stevig uit het west tot noord-westen.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Premier May heeft tot maandag de tijd om met een alternatief brexitplan te komen dat wél op een meerderheid in het parlement kan rekenen. Ze wil dat doen in overleg met andere partijen. In Sudan zijn grote demonstraties aangekondigd tegen de regering. Tot nu toe worden protesten hardhandig neergeslagen. En er is een uitspraak in de beroepszaak rond oud-tv-presentator Frank Masmeijer. Vorig jaar werd Masmeijer in België veroordeeld tot acht jaar celstraf en een boete van 48.000 euro vanwege zijn rol bij cocaïnesmokkel.

Wat heb je gemist?

De FBI heeft een man van 21 uit de staat Georgia opgepakt die van plan zou zijn geweest een aanslag te plegen op het Witte Huis. De verdachte wilde ook andere overheidsgebouwen in Washington aanvallen met onder andere een anti-tankraket en een zelfgemaakte bom. Er was een tip binnengekomen dat de man was geradicaliseerd en zijn naam had veranderd. De FBI gaat ervan uit dat de man alleen handelde.

Ander nieuws uit de nacht

De ict-branche vreest een chaotische brexit én hoge boetes: persoonsgegevens mogen zonder akkoord niet zomaar meer naar het Verenigd Koninkrijk. Het gaat bijvoorbeeld om bedrijven die software gebruiken die data in Groot-Brittannië opslaat.

Bij een brand in appartementencomplex Soest is een dode gevallen: de brand brak rond 04.00 uur uit in een woning op de tweede verdieping. De politie doet onderzoek naar de oorzaak. Er lijkt geen sprake te zijn van een misdrijf.

Er komt een nieuw testlab voor de sterk groeiende vraag nucleaire geneesmiddelen: doordat artsen uit verschillende ziekenhuizen in dit lab gaan samenwerken zou de ontwikkelingstijd met de helft omlaag kunnen.

Aanhoudingen en vernielingen na een Pegida-demonstratie in Utrecht: het gaat om tegenstanders van Pegida. De jongeren gooiden volgens een getuige met stenen naar de politie en vernielden auto’s in de buurt.

En dan nog even dit:

Een katoenplantje dat was ontkiemd op de achterkant van de maan is alweer dood, melden wetenschappers aan het Chinese persbureau Xinhua. Op de maan is de nacht begonnen, waardoor de temperatuur naar -170 graden is gedaald.

Begin december bracht China voor het eerst in de geschiedenis een sonde naar de achterkant van de maan, met onder meer katoenzaadjes aan boord. Dinsdag maakte de Chinese ruimtevaartorganisatie bekend dat het katoen was gaan groeien en deskundigen noemden dat direct een bijzondere mijlpaal. De Chinese leider van het experiment zegt dat het was ingecalculeerd dat het katoenplantje de maannacht niet zou overleven.

Fijne dag!