Lima overstroomd door rioolwater: ‘Ademhalen is onmogelijk’

17 januari 2019 Uit Door admin

Door een breuk in een rioolbuis is een deel van de Peruaanse hoofdstad Lima gisteren overspoeld met vervuild water. Op sommige plekken ontstonden plassen van 2 meter diep.

Ongeveer 80 procent van Lima’s afvalwater gaat door dit specifieke riool op 9 meter diepte. Doordat er een blokkade was ontstaan, barstte de buis en stroomde miljoenen liters rioolwater een dichtbevolkte wijk in. Een gebied zo groot als vier voetbalvelden werd overspoeld.

Op deze beelden is te zien dat een vrouw zelfs kopje-onder gaat:

“Ademhalen is onmogelijk”, zei een gedupeerde vrouw terwijl ze haar eigendommen probeerde schoon te krijgen. “We maken ons zorgen om besmettingen”, zegt een ander. “Sommige gezinnen met kinderen zijn uit angst al vertrokken.”

Zuigers

Inmiddels zijn gemeentewerkers met mondkapjes op begonnen met grote zuigers het rioolwater weg te halen. Toch komt bij sommige huizen nog vies water uit de kraan.

Waardoor de blokkade is veroorzaakt, is nog niet bekend. De overstroming kan nog een politiek staartje krijgen: het riool is aangelegd door bouwbedrijf Odebrecht, dat centraal staat in een groot corruptieschandaal in Zuid-Amerika.