Meer dan 12.000 jongeren protesteren in Brussel voor het klimaat

17 januari 2019 Uit Door admin

Meer dan 12.000 Vlaamse jongeren spijbelen vandaag van school om aandacht te vragen voor een ambitieuzer klimaatbeleid. Ze trekken in een lange stoet van station Brussel-Centraal langs Europese instellingen.

Brossen voor de bossen, is het motto: spijbelen voor de bossen. Dat begon precies een week geleden, met een bescheiden demonstratie met 3000 scholieren.

Gisteren hadden de 17-jarige organisatoren van dat protest, Anuna De Wever en Kyra Gantois, een gesprek met drie ministers. Ze kregen een powerpointpresentatie waarin het Belgische klimaatbeleid werd uitgelegd, maar na afloop waren ze niet overtuigd.

Omdat ze vinden dat maatregelen om de opwarming van de aarde te voorkomen sneller moeten worden genomen, gaan ze dus vandaag opnieuw de straat op, samen met duizenden anderen. Dit keer is het protest meer georganiseerd en zijn er in scholen leerlingen opgestaan om acties op touw te zetten.

Kartonnen borden

In de trein vanuit Antwerpen begint het protest al. Jongeren met kartonnen borden op schoot zitten tussen zakenmensen die onderweg zijn naar hun werk, terwijl de scholieren “Brossen voor de bossen” roepen. Ook dansen ze in de looppaden op muziek van Bob Marley.

“We willen meer organiseren en ook buiten de schooldagen in actie komen”, zegt Roel Segers van Heilig Graf, een school in Turnhout. “Zo ziet de politiek dat we het menen en het niet alleen om het spijbelen doen. Aanstaande zondag willen we een afvalopruimactie houden in ons dorp.”

Sommige scholen steunen het protest, maar niet allemaal. Leerlingen die vandaag een examen hebben en niet aanwezig zijn, krijgen een nul. Leraren die het protest wel steunen, vragen hun leerlingen om als bewijs een selfie te maken in Brussel, met het treinkaartje in beeld.

Treinkaartje

Ook ouders lijken verdeeld over de demonstratie. Een scholier vertelt dat zijn ouders zijn bankrekening blokkeerden, zodat hij geen treinkaartje kon kopen. Zijn vrienden schoten het bedrag voor zodat hij toch in Brussel kon komen.

Volgende week staat in Brussel een nieuwe demonstratie op het programma.