Berlusconi plant een comeback op het pluche, dit keer in Brussel

17 januari 2019 Uit Door admin

Drievoudig premier van Italië en overlever van tal van fraude- en seksschandalen Silvio Berlusconi doet opnieuw een poging om terug te keren in de actieve politiek: hij stelt zich kandidaat voor het Europees Parlement. De verkiezingen daarvoor zijn in mei. De 82-jarige mediamagnaat kondigde dat op een bijeenkomst van zijn centrumrechtse partij Forza Italia op Sardinië.

Sinds vorig jaar kan Berlusconi weer een politieke functie vervullen, na een ban van zes jaar die hij kreeg omdat hij in 2013 is veroordeeld voor belastingfraude. Vanwege die veroordeling moest hij zijn zetel in de Senaat opgeven.

“Op mijn prachtige leeftijd heb ik besloten, uit een gevoel van verantwoordelijkheid, dat ik naar Europa ga. Daar ontbreekt het aan een echte visie op de toekomst van de wereld”, zei de miljardair Berlusconi.

Als hij een zetel krijgt in het Europarlement wil Berlusconi het centrumrechtse geluid in Europa versterken en ook de machtspositie van zijn Forza Italia in Italië verstevigen. Forza Italia en coalitiepartner Lega regeerden Italië een kwart eeuw, maar Lega heeft een nieuwe coalitiepartner gevonden in de Vijfsterrenbeweging.

“Een eensgezind en zegevierend centrumrechts, met zijn waarden en idealen, dat is de toekomst van Italië, Europa en de wereld”, verkondigde Berlusconi.