Ruzie tussen Trump en Democraten escaleert

18 januari 2019 Uit Door admin

De onderhandelingen over de Amerikaanse begroting zitten muurvast. Republikeinse en Democratische leiders hebben al een week niet met elkaar gesproken. Daardoor is er nog altijd geen einde in zicht van de gedeeltelijke sluiting van de overheid, die nu al vier weken duurt.

De ruzie tussen beide partijen escaleerde de afgelopen 24 uur. President Trump heeft een reis van Democratische Congresleden naar België, Egypte en Afghanistan gedwarsboomd. In een brief aan de Democratische leider Nancy Pelosi schrijft Trump dat “deze zevendaagse excursie” pas kan plaatsvinden als de shutdown voorbij is.

“U ben het er vast mee eens dat het uitstel van deze reis totaal gepast is. Het zou beter zijn als u in deze periode in Washington bent om met mij te onderhandelen en een einde te maken aan de sluiting van de overheid”, schrijft de president.

Het is gebruikelijk dat het Witte Huis militair luchttransport regelt voor buitenlandse bezoeken van Congresleden, zeker naar landen als Afghanistan. Trump schrijft wel dat het Pelosi vrij staat om een commerciële lijnvlucht te nemen. Het is onwaarschijnlijk dat de Democratische leider daarvan gebruik zal maken gezien de onveilige situatie in Afghanistan.

State of the Union

Trumps besluit is een reactie op een brief die Pelosi een dag eerder stuurde aan de president. Daarin vraagt ze Trump zijn jaarlijkse State of the Union uit te stellen. De State of the Union is de Amerikaanse variant van de troonrede, waarin de president het Congres toespreekt.

Tijdens de State of the Union worden de veiligheidsmaatregelen in Washington naar het hoogste niveau opgeschroefd. Volgens Pelosi is de timing van Trumps toespraak ongelukkig, omdat de veiligheidsdiensten hard geraakt zijn door de sluiting van de overheid. Pelosi stelt voor dat Trump de toespraak uitstelt of hem schriftelijk indient.

Sinds de winst van de Democraten bij de tussentijdse Congresverkiezingen is Pelosi de nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Het is de speaker die de president officieel uitnodigt voor de State of the Union, maar zij kan de toespraak ook dwarsbomen door de uitnodiging in te trekken.

De sluiting van de overheid ging vandaag de 27e dag in, een record. De zorgen over de gevolgen van de shutdown nemen intussen steeds meer toe. Doorgaans blijft de economische schade beperkt, omdat de meeste shutdowns van korte duur zijn. Maar de langdurige sluiting van negen ministeries veroorzaakt steeds meer problemen.

Tal van luchthavens hebben terminals gesloten en vluchten raken vertraagd, omdat het veiligheidspersoneel zich massaal ziek meldt. Boeren komen in de problemen, omdat ze niet langer noodzakelijke leningen van de federale overheid kunnen krijgen. De beursgang van grote bedrijven kan voorlopig niet doorgaan, omdat de beursautoriteit SEC op slot is.

De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit is gestopt met veiligheidsinspecties. Natuurparken en nationale musea zijn dicht. Ook steeds meer federale rechtbanken sluiten hun deuren, omdat het geld op is. De economische schade wordt geschat op zeker 4 miljard dollar.

Ambtenaren in de problemen

Voor de 800.000 ambtenaren zonder salaris zijn de problemen het meest acuut. Een vijfde van hen werkt in Washington DC. In en rond de hoofdstad zijn op verschillende locaties voedselbanken opgezet om ambtenaren te helpen. Ook restaurants zijn begonnen met het verschaffen van gratis maaltijden in de hoofdstad.