Wekdienst 18/1: gladde wegen en eerbetoon voor Johan Cruijff

18 januari 2019 Uit Door admin

Goedemorgen, in vrijwel heel het land geldt vanmorgen code geel vanwege gladheid door bevriezing van natte wegdelen. Verder bepaalt de rechter of vijf activisten die protesteerden tegen het afschieten van herten in de Oostvaardersplassen een taakstraf krijgen.

Het is vandaag wisselend bewolkt en vrijwel droog. Bij een zwakke tot matige zuidwestenwind wordt het 4 tot 6 graden. In het weekend wordt het nog iets kouder, maar er is wel vaker zon. ‘s Nachts vriest het licht tot matig.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor. Let op: het kan glad zijn.

Wat kun je vandaag verwachten?

De rechter oordeelt of vijf mensen die bij het provinciehuis van Flevoland een pakketje neerlegden, een taakstraf krijgen of niet. Het provinciehuis in het centrum van Lelystad was urenlang afgesloten na de vondst van de doos, waarin een dildo, plastic zeis en de naam van een gedeputeerde stond. De actievoerders wilden protesteren tegen het afschieten van herten. Benieuwd of je koopkracht dit jaar stijgt? Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) komt vandaag met de nieuwste koopkrachtberekening. Met een tool kun je berekenen of jij er dit jaar op vooruitgaat. En in de Johan Cruijff Arena wordt een metershoge wand met beelden van Johan Cruijff onthuld. Ook heeft de Amsterdamse voetballegende voortaan een borstbeeld in het stadion.

Wat heb je gemist?

VVD en ChristenUnie werken samen aan beleid tegen antisemitisme. De partijen hebben hun plannen toegelicht in het programma Jinek. Zij vinden dat er speciale maatregelen nodig zijn omdat steeds meer Joden zich onveilig voelen. “Mensen trekken het niet meer om te worden belaagd en bespuugd”, zei VVD-Kamerlid Yesilgöz.

Ander nieuws uit de nacht

Ruzie tussen Trump en Democraten escaleert: Republikeinse en Democratische leiders hebben al een week niet met elkaar gesproken, de Amerikaanse overheid is nu al vier weken gedeeltelijk gesloten. Gouden Ganzenveer voor essayist Ian Buruma: hij schrijft geregeld voor The New Yorker, The New York Review of Books en NRC Handelsblad.

En dan nog even dit:

Prins Philip, de man van de Britse koningin Elizabeth, was gisteravond betrokken bij een auto-ongeluk. Hij reed zelf in zijn Range Rover toen deze na een aanrijding kantelde. De 97-jarige Philip kon ongedeerd uitstappen.

Op foto’s is te zien dat zijn auto na het ongeluk op de zijkant terechtgekomen is. Het voorval vond plaats in de buurt van het landgoed Sandringham van de koninklijke familie.

Fijne dag!