Bureau EU: Nederland pleegde geen fraude met pulsvissubsidies

18 januari 2019 Uit Door admin

Er is niets mis met de Europese subsidies die Nederland uitkeerde aan pulsvissers. Dat zegt het Europese anti-fraudebureau OLAF na een kort vooronderzoek tegen de NOS.

Milieu-organisaties uit heel Europa legden een klacht tegen Nederland neer bij OLAF. Ze zeggen dat Nederland wetenschapssubsidies gebruikte als dekmantel voor commerciële visvangst. Ook zouden de winsten die zijn behaald met het vissen, teruggeboekt moeten worden naar een Brusselse rekening, zeggen de milieu-organisaties.

Geen onderzoek

OLAF stelt nu dat er van fraude geen sprake is. “We hebben besloten om geen onderzoek te starten, aangezien er geen verdenking is van fraude of van onregelmatigheden die het openen van een onderzoek rechtvaardigen.” OLAF weerlegt de klachten van de milieu-organisaties verder niet inhoudelijk.

Pim Visser, directeur van vissersorganisatie VisNed, had dit besluit al wel verwacht. “Alles is altijd volgens de regels gegaan en is ook door de Europese auditdienst gecontroleerd. Het zou mij erg hebben verbaasd als er wel een onderzoek was gestart.”

De Franse milieu-organisatie Bloom, drijvende kracht achter de klacht die bij OLAF werd neergelegd, zegt niet te zijn geïnformeerd over het besluit om geen onderzoek te starten. “Als dit waar is, is dat bizar, gezien de enorme stapel bewijs die we hebben gegeven, maar we willen eerst van OLAF zelf horen of ze geen onderzoek doen.”

Het besluit is een kleine meevaller voor Nederland, maar er hangt de pulsvissers een veel groter gevaar boven het hoofd. Het Europees Parlement stemde begin vorig jaar voor een totaalverbod op pulsvissen. Tegelijk willen de Europese landen het aantal pulsvissers flink beperken. In Brussel wordt nu al een jaar gepraat over wetgeving daarover.