7 jaar geëist voor fatale mishandeling in afhaalrestaurant Utrecht

18 januari 2019 Uit Door admin

Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van zeven jaar geëist vanwege een mishandeling met dodelijke afloop. Het gaat om de Utrechter Dirk K., die in juli ruzie kreeg met de eveneens 25-jarige Lucas de Ruwe uit Maarsbergen.

De ruzie was in een afhaalrestaurant in Utrecht. De Ruwe werd door K. tegen zijn hoofd geslagen en zwaargewond met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij enige dagen later.

De officier van justitie zei dat Dirk K. wist dat hij door de harde klappen te geven het slachtoffer zware verwondingen zou kunnen toebrengen. Het was volgens de officier geen reflex, maar hij had vooraf de tijd om na te denken wat hij zou doen.

K. beweert zelf dat hij werd belaagd door het slachtoffer en twee vrienden. Ze waren dronken uit een taxi gestapt en zouden de tas van K. hebben willen pakken. Hij zegt daarbij dat hij geslagen is. Toen hij ze even later in het restaurant zag, raakte hij naar eigen zeggen in paniek en deelde hij zonder erbij na te denken klappen uit.

Getuigen spreken dit verhaal tegen. De vrienden van het slachtoffer zeggen dat ze alleen hebben gescholden en niet geslagen. De vriendin van de verdachte en de politie hebben ook geen verwonding bij K. gezien.

Wat er zich in het afhaalrestaurant heeft afgespeeld is op camera vastgelegd. Volgens verslaggever Riks Ozinga van RTV Utrecht zijn het heftige beelden. “Dirk K. komt de zaak binnenstormen en ramt Lucas vanuit het niets keihard op zijn hoofd en in zijn nek. De jongen valt meteen bewusteloos tegen de balie en op de grond.”

In de rechtszaal begonnen de moeder en zus van het slachtoffer te huilen bij het zien van de beelden. De verdachte keek op dat moment naar beneden. “Hij stond bij die ene jongen die ik herkende en ik dacht: die zal er ook wel bij horen,” zei Dirk K.

De nabestaanden van het slachtoffer kwamen ook aan het woord. Zijn vader wees erop dat de verdachte al eerder is veroordeeld voor geweldpleging. “Wat moet er nu nog gebeuren om de samenleving tegen iemand als K. te beschermen?” vroeg hij zich af.

Het strafblad van Dirk K. telt zeventien pagina’s met vooral geweldsmisdrijven. Zijn moeder vertelde tijdens de zitting dat het voor de fatale mishandeling juist goed met hem ging. “Hij heeft een lieve vriendin en werkte hard als stratenmaker.” Wel zou hij een stevige drinker zijn. “Vooral vrijdag na het werk”, verklaarde hij zelf.

De advocaat van K. vindt dat hij niet veroordeeld mag worden voor zware mishandeling met voorbedachten rade. Ze wees erop dat getuigen beide partijen vooraf hebben horen schelden tegen elkaar. Ook hadden alle betrokkenen flink gedronken.

Het laatste woord tijdens de zitting was voor Dirk K. “Het spijt me dat het zo is gelopen. Dit had ik zelf nooit zo gewild en niemand niet. Ik wens de nabestaanden veel sterkte voor de komende tijd.” Over twee weken doet de rechter uitspraak.