#10YearChallenge: geen selfie, maar water waar ooit ijs was

18 januari 2019 Uit Door admin

Als je de laatste dagen gebruik hebt gemaakt van social media, kon je er echt niet omheen: de #10YearChallenge. Sinds vanmiddag wordt de challenge, waarbij selfies van tien jaar geleden en nu worden gedeeld, ‘gekaapt’ door mensen die een statement willen maken: zij willen laten zien hoe klimaatverandering de natuur in de laatste tien jaar heeft veranderd.

“Dit is de enige #10YearChallenge die er echt toe doet”, twitterde bijvoorbeeld profvoetballer Mesut Özil:

Bij de #10YearChallenge halen mensen een oude foto tevoorschijn en zetten die naast een foto van nu. Deze fotocompilaties zijn al door miljoenen mensen gedeeld. Waarschijnlijk is de challenge zo populair geworden omdat er veel bekende gezichten, zoals acteurs en zangers, meedoen.

Maar inmiddels wordt de populariteit dus ook aangegrepen om een statement te maken. Instanties als Greenpeace en bekende artiesten en sporters delen foto’s van de natuur.

Zo zijn bosrijke gebieden van tien jaar geleden nu verwoest, zegt Greenpeace.

Ook is veel koraal in de oceanen in de laatste tien jaar afgestorven.

Ook worden foto’s gedeeld van oorlogsgebieden. Zo worden foto’s van Syrië en Jemen uit 2009, met daarop gebouwen en veel mensen, naast foto’s gezet van nu waarop veel gebouwen gebombardeerd zijn en de straten leeg.

Ook in Nederland doen bekende mensen mee aan de ‘wedstrijd’. Alleen delen hier veel BN’ers gewoon selfies. Of grijpen ze het moment om een grap te maken.