Onderzoek naar corrupte douaniers haven Rotterdam

19 januari 2019 Uit Door admin

Het Openbaar Ministerie verdenkt drie douaniers in de Rotterdamse haven van het witwassen van geld. Toen de recherche hun bankrekening bekeek, viel op dat er grote bedragen werden gestort die niet in verhouding stonden tot hun salaris.

Bij huiszoekingen vond de politie dinsdag 155.000 euro aan contant geld, horloges en sieraden. Ook werden twee kluizen leeggehaald. De drie mannen, van 31, 34 en 37 jaar uit Rotterdam, Schiedam en Den Haag zijn niet opgepakt. Het onderzoek loopt nog. Wel heeft de douane ze hangende het onderzoek geschorst.

De douane in Rotterdam kampt al jaren met schandalen. Anderhalf jaar geleden werd douanier Gerrit G. tot 14 jaar cel veroordeeld voor corruptie. Aanstaande dinsdag staat er opnieuw een douanier terecht omdat hij ervan wordt verdacht dat hij criminelen heeft geholpen bij het invoeren van drugs.

Containers controleren

Een half jaar geleden bleek dat corruptie in de haven van Rotterdam nog wijdverbreid is. Medewerkers van containerbedrijven lieten zich omkopen en uit gesprekken tussen drugsverdachten bleek dat zeker drie douaniers hen hielpen.

Ook op de afdeling pre-arrival, waar Gerrit G. werkte, werden nog douaniers omgekocht door drugscriminelen. Die afdeling bepaalt welke containers gecontroleerd worden of juist niet.