Eerste keer schaatsen op natuurijs ‘sensationeel’, maar bond raadt het af

19 januari 2019 Uit Door admin

In de Friese Ryptsjerkerpolder ligt voor zover bekend het eerste laagje natuurijs van dit jaar. Jochum de Vries (79) uit Giekerk en een vriend hebben vanochtend de ijzers ondergebonden en waagden zich op het ijs. Zoals ieder jaar op die plek waren zij de eersten.

“Het was geweldig. Sensationeel om voor het eerst weer natuurijs onder de schaatsen te hebben”, zegt de liefhebber. “Het was heerlijk rustig en schitterend weer. We bleven wel dicht langs de kant en moesten uitkijken om vooral niet te vallen, want gebroken ijs is natuurlijk wel scherp.”

Bij De Vries lukte dat, maar zijn 81-jarige vriend viel twee keer. “Maar met het erdoorheen zakken valt het daar wel mee. Dat gebeurt hooguit tot kniediepte. Dramatisch kan het nooit worden.”

Waaghals

Toch raadt de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond (KNSB) het af om het ijs op te gaan. Na deze ene nacht vorst is er eigenlijk nog nergens genoeg ijs, zegt woordvoerder Carl Mureau. “Het hoeft niet diep te zijn om kopje onder te gaan en te overlijden. Als je het doet in deze fase van de vorstperiode, ben je echt een waaghals. Mensen moeten natuurlijk zelf weten wat ze doen, maar wij raden het ten zeerste af.”

Skeerlerbanen

Ondertussen hebben vijf schaatsclubs het al over de eerste marathon op natuurijs. Clubs in Haaksbergen, Noordlaren, Veenoord, Arnhem en Nieuw-Buinen hopen allemaal de eerste te zijn. Daar zijn een soort skeelerbanen met laagjes water erop. “De komende dagen laten ze de natuur z’n werk doen,” zegt Mureau.

Volgens weerman Gerrit Hiemstra moeten we niet te vroeg juichen. Tot en met maandag blijft het vriezen, de dag erna gaat het 2 tot 5 centimeter sneeuwen, tweet hij. “Daarna is het onduidelijk uit welke hoek de wind gaat waaien. En sneeuw is funest voor de ijsgroei.”