Onbewoonde Wadden zijn voor 90 procent weer schoon

19 januari 2019 Uit Door admin

De eilanden Rottumeroog en Rottumerplaat zijn voor 90 procent weer schoon. Dat zegt boswachter Jaap Kloosterhuis. Hij is met een groep mensen van Staatsbosbeheer sinds 4 januari bezig om de troep op te ruimen uit de overboord geslagen containers van de MSC Zoe.

“We houden er nu een tijdje mee op en kijken dan na veertien dagen weer hoe het ervoor staat. Voor het broedseizoen gaan we dan alles nog een keer goed schoonmaken”, zegt hij tegen RTV Noord.

De opruimactie op de twee onbewoonde eilanden staat los van de berging van de nog steeds ronddobberende containers in de Noordzee. Die berging lag ruim anderhalve week stil door slecht weer, maar is vanochtend weer op gang gekomen.

Boswachter Kloosterhuis hoopt dat het incident met de containers tot meer bewustwording leidt. “Veel mensen hebben nu gezien hoeveel troep er in zee ligt. Het eerste weekend hebben we 32 ‘bigbags’ met rotzooi van deze twee eilanden gehaald. Maar wat niemand weet, is dat we normaal gesproken ieder jaar zo’n twintig bigbags met rommel op deze eilanden verzamelen.”

“We hebben het altijd over de plasticsoep en dan denken we dat dat ergens ver weg is. Maar alles wat wij hier laten rondslingeren, komt uiteindelijk in zee terecht. Er is dus hoop, want we kunnen deze ellende zelf oplossen.”