Burgemeester Gdansk begraven onder massale belangstelling

19 januari 2019 Uit Door admin

In de Poolse stad Gdansk hebben tienduizenden mensen de begrafenis van burgemeester Pawel Adamowicz bijgewoond. Zes dagen geleden werd hij doodgestoken bij een liefdadigheidsmanifestatie.

In de Mariakerk, de grootste kerk van de stad, waren meer dan 3000 mensen bij de uitvaartmis. Onder hen waren EU-president Tusk, de Poolse president Duda, premier Morawiecki en oud-president Walesa. Ook de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb was bij de uitvaart. Gdansk is een zusterstad van Rotterdam en hij kende de burgemeester persoonlijk.

Buiten de kerk stonden naar schatting 45.000 mensen te kijken naar de dienst op grote schermen. In de hele stad hingen zwarte en witte spandoeken met afbeeldingen van de burgemeester. De urn met zijn as komt te staan in een kapel van de kerk.

Wraakactie

Adamowicz was een van de langst dienende burgemeesters van Polen. Hij was geboren en getogen in Gdansk. Voor het oog van duizenden inwoners werd hij neergestoken op een podium tijdens een rechtstreeks op tv uitgezonden benefietactie voor de gezondheidszorg.

Een 27-jarige man is aangehouden voor de moord. Op het podium zou hij geroepen hebben dat hij onschuldig gevangen heeft gezeten en dat hij is gemarteld door leden van de politieke partij van Adamowicz. De politie gaat ervan uit dat het een wraakactie was van een man met psychische problemen.