Extra geld voor talentvolle popmuzikanten

19 januari 2019 Uit Door admin

Talentvolle popmuzikanten maken de komende drie jaar aanspraak op subsidie om door te stromen naar een hoger niveau. Het ministerie van OCW en de muziekwereld steken daar 900.000 euro per jaar in, zo maakte minister Van Engelshoven bekend op het Groningse muziekfestival Noorderslag.

De nieuwe popinvesteringsregeling Upstream bestaat uit twee onderdelen. Zo is er een regeling voor muzikanten en een regeling voor nieuwe toepassingen in ontwerp, beeldcultuur en technologie. Het geld wordt voor het grootste deel door het ministerie opgebracht. Muziekrechtenorganisatie Sena betaalt de andere 300.000 euro.

Van Engelshoven zegt dat het lastig is voor muzikanten om te investeren, mede omdat Nederland een relatief kleine thuismarkt heeft. “Ik wil hen daarbij helpen”, zegt ze. “Met dit geld kunnen muzikanten bijvoorbeeld nieuw materiaal opnemen of een goede live-act ontwikkelen.”

Historische veiling

Eerder vandaag bracht een veiling op Noorderslag van 77 historische popfoto’s en andere muziekitems uit de verzameling van concertorganisator Mojo 57.500 euro op. Topstuk was een hekje van ruim een meter breed, dat gebruikt wordt bij concerten. Daar werd 2200 euro voor betaald. Ook werd bijna 1000 euro neergelegd voor een diner met Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg.

De opbrengst van de veiling gaat naar een stichting die muzikanten en andere creatievelingen ondersteunt. Dat kan door bijvoorbeeld het huren van oefenruimtes, zakelijk advies of het beschikbaar stellen van muziekinstrumenten.

Popprijs

Later vanavond wordt op Noorderslag bekend wie de Popprijs heeft gewonnen. Die wordt elk jaar toegekend aan de band of artiest die volgens een jury van kenners het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek.