‘Zoektocht Julen is krankzinnige klus waarvan alleen de afloopt telt’
19 januari 2019Zit hij er wel echt in? Hoe kan dat? En waarom duurt het zoeken zo lang? Rondom de zoektocht naar de Spaanse peuter Julen zijn inmiddels meer vragen dan antwoorden. Gek genoeg zijn het de hulpdiensten die de onduidelijkheid in stand houden, zegt correspondent Rop Zoutberg. Ondertussen is het publiek maar bezig met een vraag: hoe loopt dit af?
“Ze zijn met een krankzinnige klus bezig”, zegt correspondent Rop Zoutberg. Hij volgt de zoekactie al dagen op de voet. “Er worden gaten gegraven in een berg terwijl er helemaal geen vooronderzoek is geweest, daar is allemaal geen tijd voor. Alle beslissingen worden ad hoc genomen.”
De ogenschijnlijke roekeloosheid van de reddingsactie zorgt dat die flink wordt geplaagd door tegenslagen. Zo ontstonden er aardverschuivingen, bleek er een harde laag graniet te zijn en kon een boor de berg niet op. Dat gebeurde allemaal voor het oog van de ongeduldige wereldpers.
Druk
“Iedereen wil kunnen melden dat hij gevonden is, dood of levend”, zegt Zoutberg. De hulpdiensten voelen die druk en gaan mee in dat narratief. Ze doen volgens Zoutberg uitspraken die meteen weer worden ingehaald door de realiteit. “Soms denk ik: zeg maar beter niets meer, en ga gewoon zoeken.”
Reddingswerkers hebben tunnels gegraven om bij het jongetje te komen. Er is parallel aan de put gegraven en er is horizontaal dwars door de berg geboord. De laatste 4 meter moeten handmatig worden gegraven om bij Julen te komen:
De horizontale boring is snel weer gestopt toen de aarde begon te verzakken. Sindsdien is de hoop gevestigd op toegang via de verticale schacht.
De kans dat Julen nog levend wordt gevonden, wordt elk moment kleiner en is inmiddels piepklein. “Er zijn gevallen bekend waar mensen langer dan een week overleefden”, zei een van de journalisten eerder. Zoutberg: “Iedereen hoopt op een wonder en dat wordt gevoed door dit soort verhalen. Maar dat moet wel een heel groot wonder zijn.”
Vraagtekens
De verdwijning van Julen blijft wat Zoutberg betreft vreemde kanten hebben. Nog altijd is niet duidelijk hoe het mogelijk is dat een kind van 2 in een gat zo groot als een koekenpan kon vallen. “We weten inmiddels dat de waterput daar illegaal is gegraven en dat roept juridisch allerlei vragen op. Al kijk je alleen maar naar de verantwoordelijkheid voor dit ongeluk. Hoe kon Julen in dat gat terecht komen? Wie had de stenen weggehaald die het gat afdekten?”
En er is nog iets waar Zoutberg vraagtekens bij zet: “Om zo diep in het boorgat te zakken had de jongen de armen boven zijn hoofd moeten hebben. Maar dan is het raar dat later een zakje chips en een drinkbeker in hetzelfde gat werden gevonden. Had Julen een luier om? Was er dan niets dat zijn val kon remmen? Op al die vragen moet nog antwoord komen.”
De reddingswerkers zijn ondanks de tegenslagen enorm gemotiveerd om Julen zo snel mogelijk te bereiken, vertelde de leidend ingenieur eerder vandaag:
Spaanse kranten zijn ondertussen gaan graven naar de achtergrond van Julen. Er worden steeds meer details bekend over zijn familie. Een arm gezin dat geen cent te makken heeft en een opvallend verhaal uit 2017: Julens oudere broer stierf aan een hartaanval tijdens een strandwandeling.
De informatie van de ouders was de enige aanleiding om te gaan zoeken. De Spaanse krant El Mundo presenteerde vandaag een foto van Julen bijna als bewijs: ‘De familiefoto die voor de politie bevestigt dat Julen in de put viel’. Daarbij een foto van de peuter in het zand met een zakje snoep, gemaakt momenten voordat hij in de put zou zijn gevallen.
De vader van Julen reageerde woensdag al verbitterd op twijfels over het drama: “Natuurlijk kun je alles in scène zetten, maar dan is deze vader wel ver gegaan.”