Commotie over treiteren Vietnamveteraan van Indiaanse afkomst

20 januari 2019 Uit Door admin

Een katholieke middelbare jongensschool in Kentucky is ernstig in verlegenheid gebracht door beelden die massaal op sociale media worden gedeeld. Te zien zijn leerlingen van de school, gekleed in sweaters en petjes waarop “Making America Great Again” staat, de verkiezingsslogan van president Trump.

De leerlingen waren vrijdag bij een grote, jaarlijkse anti-abortusdemonstratie in Washington. Tegelijkertijd werd daar betoogd door Indianen bij hun Mars van de Inheemse Volken.

Een van de katholieke jongens gaat pal voor een stamoudste staan, die juist bezig is met een ceremonie voor Vietnamveteranen van inheemse afkomst. De jongen blijft minutenlang vlak bij hem staan en hem strak aankijken.

Die man blijkt de 64-jarige Nathan Phillips te zijn, zelf ook Vietnamveteraan. Het tweetal wordt omringd door andere leerlingen van de Covington Catholic High School die de zingende Phillips belachelijk maken en beelden maken van het voorval.

In een video op Instagram reageert Phillips hevig aangedaan. Hij zegt in tranen: “Toen ik stond te zingen hoorde ik ze zeggen ‘Bouw die muur'”, verwijzend naar de muur die president Trump wil bouwen aan de grens tussen de VS en Mexico. “Dat is ons land. Er horen daar geen muren te staan, dat is nog nooit gebeurd.”

De kwestie van de muur verdeelt Amerika tot op het bod. Trump wil dat de Democraten instemmen met zijn plan, waarvoor hij zo’n 5 miljard euro wil uittrekken. Maar de Democraten willen niet en de ruzie daarover heeft geleid tot het op slot gaan van de overheid.

Discriminatie

De beelden van de oudere man die respectloos door de jongeren wordt bejegend maken diepe indruk in de VS. Het geldt daar als zeer ongepast om oorlogsveteranen denigrerend te bejegenen. De school heeft excuses aangeboden en zegt dat er maatregelen worden genomen. Mogelijk worden de jongeren van school gestuurd.

Bovendien leidt de scene tot veel kritiek van de tegenstanders van Trump. “Is dit hoe ze Amerika weer groot willen maken?” is de teneur van veel reacties. Ook Phillips zelf liet zich in die zin uit. Indianen zien het voorval ook als symbolisch voor de discriminatie waar ze veelvuldig mee te maken krijgen.