Wekdienst 20/1: demonstratie Griekenland en superbloedwolfmaan

20 januari 2019 Uit Door admin

Goedemorgen. Vandaag wordt er demonstreert in Griekenland vanwege het naamconflict met Macedonië en verschijnt er iets bijzonders aan de hemel.

Vandaag begint met lichte vorst. Het is zonnig en het blijft droog. In het noorden kan het bewolkt worden. Het wordt uiteindelijk zo’n 2 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor. Let op: het kan glad zijn.

Wat kun je vandaag verwachten?

In Griekenland wordt gedemonstreerd tegen de deal die premier Tsipras heeft gesloten met buurland Macedonië. Dat wil zich Noord-Macedonië noemen, maar veel Griekse nationalisten vinden dat te veel lijken op hun eigen regio Macedonië. De grootste zeesluisdeur ter wereld komt aan in IJmuiden. De deur is gebouwd in Korea en naar Nederland verscheept. En komende nacht is er een bijzonder schouwspel aan de hemel: de maan kleurt rood doordat er indirect licht op valt bij een maansverduistering. En deze zogenoemde bloedmaan staat ook nog eens dicht bij de aarde en is dus extra groot. Het is een supermaan, een bloedmaan en een wolfmaan tegelijk: de superbloedwolfmaan.

Wat heb je gemist?

Op festival Noorderslag in Groningen is de Popprijs 2018 uitgereikt aan rapper en producer Ronnie Flex (26). De prijs gaat naar de band of artiest die in het afgelopen jaar volgens een jury van kenners de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek.

Een samenwerking met zangeres Maan leverde eind 2017 het succesvolle nummer Blijf bij mij op:

Ander nieuws uit de nacht

Gerechtshof Congo: Tshisekedi heeft de verkiezingen gewonnen: tegenkandidaat Fayulu claimde de overwinning en had om een hertelling van de stemmen gevraagd. Tientallen ex-bewoners ontruimd ADM-terrein overnachten op de Dam: volgens de demonstranten is wonen in Amsterdam een privilege geworden. Trump doet poging tot einde shutdown, maar Democraten zeggen nee: de Democratische voorzitter Pelosi van het Huis van Afgevaardigden noemde het voorstel onacceptabel.

En dan nog even dit:

Een katholieke middelbare jongensschool in Kentucky is ernstig in verlegenheid gebracht door beelden die massaal op sociale media worden gedeeld. Te zien zijn leerlingen van de school, gekleed in sweaters en petjes waarop “Make America Great Again” staat, de verkiezingsslogan van president Trump.

Een van de katholieke jongens gaat pal voor een stamoudste staan, die juist bezig is met een ceremonie voor Vietnamveteranen van inheemse afkomst. De jongen blijft minutenlang vlak bij hem staan en hem strak aankijken, zo is op de beelden te zien:

Fijne dag!