Film Green Book verrassende winnaar PGA-prijs in aanloop naar Oscars

20 januari 2019 Uit Door admin

Green Book heeft de prijs voor beste film gewonnen op het gala van de Hollywood-filmproducenten. De winst kwam als een verrassing: films als Roma en A Star Is Born werden van tevoren hoger aangeslagen. Het was de dertigste keer dat de Producers Guild Awards zijn uitgereikt.

De prijs geldt als een belangrijke graadmeter voor de Oscars. Van de 29 films die de belangrijkste PGA-prijs kregen, wonnen er 20 ook de prijs voor Beste Film bij de Academy Awards. Vorig jaar waren beide prijzen voor The Shape of Water. Komende dinsdag worden de nominaties voor de Oscars bekend. De uitreiking is 24 februari.

Racisme en vriendschap

Green Book vertelt het verhaal van een Afro-Amerikaanse pianist, gespeeld door Mahershala Ali, en zijn Italiaans-Amerikaanse chauffeur, vertolkt door Viggo Mortensen. Ze reizen begin jaren zestig door het zuiden van de Verenigde Staten waar ze worden geconfronteerd met racisme. Geleidelijk ontstaat er een hechte vriendschap tussen de twee.

De film gaat in Nederland eind van de maand in première. Bekijk hier de trailer:

Begin januari won Green Book al een Golden Globe voor beste musical of komedie. Bohemian Rhapsody was toen de beste dramafilm. Toch had regisseur en producent Peter Farrelly van Green Book de winst niet verwacht. “Als je Dumb and Dumber hebt gemaakt, denk je niet dat je ooit iets zal winnen.” Hij grapte dat het zijn eerste PGA-prijs is en ook de eerste keer dat hij ervan heeft gehoord.

De prijs voor beste documentaire ging naar Won’t You Be My Neighbor over de Amerikaanse televisiepersoonlijkheid Fred Rogers. De PGA voor beste animatiefilm was voor Spider-Man: Into the Spider-Verse.

Naast filmprijzen werden ook televisieprogramma’s bekroond. Beste drama-serie was The Americans en in de categorie non-fictie was er een award voor het CNN-programma Anthony Bourdain: Parts Unknown. Daarin reist chefkok Bourdain de wereld rond op zoek naar minder bekende plaatsen en hun cultuur en keuken. Bourdain maakte in juni vorig jaar een eind aan zijn leven. Hij was toen in Frankrijk voor opnames voor zijn serie.