‘Click to Pray’: paus lanceert app om te bidden

20 januari 2019 Uit Door admin

“Bid alsjeblieft voor mijn 13-jarige hond die een kaakoperatie moet ondergaan.” “Voor mijn zoon van 13 die ik niet vaak zie.” “Alsjeblieft lieve paus, behoed mij voor slechte mensen.”

De app en website Click to Pray is net pas actief, maar er staan al de nodige oproepen en gebedjes op. Wie wil, kan daarmee met de paus bidden, een dagelijks ververst gebed opzeggen, voor anderen bidden of zelf een oproep tot gebed plaatsen onder de knop Pray with the Network. Dat kan tot nu toe in zes talen, maar niet in het Nederlands.

Dat de digitale revolutie niet aan het Vaticaan voorbij is gegaan, wisten we al een tijdje. De paus heeft al jaren een Twitteraccount en hij is ook actief op YouTube en Facebook.

Paus Franciscus lanceerde de app vandaag tijdens zijn wekelijkse gebed voor duizenden mensen op het Sint-Pietersplein. Hij deed dat op een tablet, en heel soepel ging dat niet:

Paus Franciscus, die ooit heeft toegegeven “rampzalig” slecht met technologie te kunnen omgaan, gaf na zijn poging de app te lanceren het tablet aan een priester met de vraag: “Is het gelukt?”, waarop de priester knikte.

Op Click to Pray kunnen gebruikers ook zien waar de paus voor bid, van wereldvrede tot een land dat door een natuurramp is getroffen. Deze maand bidt hij voor jongeren die deelnemen aan de Wereldjongerendagen eind januari in Panama, een driejaarlijks evenement waar ook de paus zelf naartoe gaat.

“Internet kan ons helpen om samen te bidden”, zei Franciscus. Hij noemde internet en sociale media “een hulpbron van deze tijd”. Hij riep vooral jongeren op de app te downloaden. Tijdens de Wereldjongerendagen wordt Click to Pray ingezet als het officiële gebeden-platform.