President Zimbabwe breekt buitenlandse reis af vanwege benzineprijsprotesten

20 januari 2019 Uit Door admin

De Zimbabwaanse president Mnangagwa breekt een buitenlandse reis af om terug te gaan naar zijn land, waar deze week hevige protesten zijn geweest tegen de ruime verdubbeling van de benzineprijs.

Mnangagwa stond onder druk om terug te komen vanwege het gewelddadige optreden van veiligheidstroepen in een poging de onrust de kop in te drukken.

Mnangagwa, die een reis van twee weken had gepland, slaat nu het World Economic Forum in het Zwitserse Davos over. In een tweet meldt hij dat hij “in het licht van de economische situatie” naar huis gaat.

Volgens de politie vielen bij de protesten in Zimbabwe enkele doden, mensenrechtengroepen spreken over tientallen. Ook zijn honderden mensen vastgezet.

Zimbabwe kampt al jaren met een zware economische crisis, aanleiding voor de regering om de benzineprijs te verhogen naar omgerekend 2,90 euro per liter. Dat is veruit de hoogste benzineprijs ter wereld. Een gemiddeld jaarinkomen in Zimbabwe bedroeg in 2017 volgens de Wereldbank zo’n 950 euro, iets minder dan 80 euro in de maand. Mnangagwa is ruim een jaar aan de macht.