Zo spannend als eerste schooldag: ijsbanen bereiden zich voor op natuurijsmarathon

20 januari 2019 Uit Door admin

Slapeloze nachten voor de ijsclubs van Haaksbergen, Noordlaren en Nieuw-Buinen. Wie mag dit jaar de eerste natuurijsmarathon van het jaar organiseren?

De Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) gaat maandagochtend In Haaksbergen, Noordlaren en mogelijk in Nieuw-Buinen de dikte van het ijs meten. De bond besluit vervolgens of er een natuurijsmarathon gehouden kan worden, en zo ja: waar.

Schaats-en skeelerclub IJSCH in Haaksbergen ging er vorig jaar met de eer vandoor. Maandag hoopt de vereniging weer op hetzelfde positieve nieuws van de KNSB.

‘Voldoende ijs’

“We hebben hier voldoende ijs, dus het zou moeten kunnen. Ja, wij hadden ‘m vorig jaar, dus misschien mag iemand anders de marathon dit jaar… Nee, dat zeg ik uit beleefdheid! Wij willen weer de eerste!”, lacht voorzitter van IJSCH Wouter Otten.

Helemaal zeker is het nog niet of dinsdag de eerste natuurijsmarathon van start gaat. Het ijs moet zeker 3 centimeter dik zijn, overal, dus ook op de dunste plekken.

“Bij ons was het ijs vanmiddag 2,5 centimeter op de dunste plek. Dat is het vanavond ook gebleven en door de vorst van zondag op maandag kan het morgen wel 3,5 centimeter dik zijn!”, zegt Otten enthousiast. Vorig jaar heeft de club zonneschermen geplaatst om het ijs te beschermen voor de warmte. “En die werken goed, het ijs dooit niet weg.”

Ook Noordlaren doet natuurlijk weer mee dit jaar. “Vanochtend hadden we 3 centimeter ijs. Door alle drukte vanwege de schaatsende mensen hebben we nu 2 centimeter over, maar we gaan vannacht gewoon nog meer sproeien”, zegt Jan-Geert Veldman van IJsvereniging de Hondsrug.

Veldman voelt gezonde spanning, vertelt hij. “Als we horen dat wij ‘m morgen organiseren, gaan we eerst volle bak daarmee aan de slag, natuurlijk. En als alles voorbij is, gaan we aan de borrel.”

Het is echt vergelijkbaar met de spanning voor een eerste schooldag, zegt Monique Wessels van schaatsvereniging Nieuw Buinen. De ijsbaan in het Drentse Nieuw Buinen doet dit jaar voor de eerste keer mee met de strijd om de eerste natuurijsmarathon. “Het hele voorjaar en de zomer zijn we bezig geweest met het opzetten van een draaiboek. We wilden zo graag meedoen met deze strijd. Ik vind echt wel dat we lef hebben om te concurreren met de ervaren Haaksbergen en Noordlaren”, zegt Wessels.

Iedereen in Haaksbergen wordt nu op scherp gezet, zegt Otten. “Sommige instanties hoeven we niet eens te bellen omdat we dit al eerder hebben gedaan. De EHBO belde ons vanmiddag bijvoorbeeld al: ‘zeg het maar wanneer we er moeten zijn, wij komen eraan’, zeiden ze.”

In Nieuw Buinen wordt er vannacht vooral veel gesproeid. “Het wordt een korte nacht voor de mannen die gaan sproeien, ja. Die zullen niet veel slapen. Maar die korte nachten zijn het wel echt waard”, zegt Wessels. Ze hoopt dat het sproeien helpt, want een deel van het ijs was zondagmiddag al gedooid. “We zoeken inmiddels een balans tussen enthousiasme en realisme, want het is zeker balen als het niet doorgaat. Het is nu gewoon de vraag: wat doet het ijs, wat doet het weer?”

“Je leeft er echt naartoe,” zegt Otten. “Naar de winter.. en dan de marathon!”, sluit hij af, duimend voor goed nieuws van de KNSB.