Duizenden Colombianen protesteren tegen geweld na aanslag politieschool

20 januari 2019 Uit Door admin

In Bogotá zijn duizenden Colombianen in witte kleding de straat op gegaan uit protest tegen geweld door rebellen. Hun demonstratie volgt op de bomaanslag bij een politieacademie van afgelopen donderdag, waarbij twintig cadetten omkwamen en nog eens tientallen mensen gewond raakten.

Demonstranten gaven bloemen aan beveiligers en omhelsden politieagenten. Ze liepen naar het Bolivarplein, waar president Duque hen toesprak.

Ook motorrijders brachten een eerbetoon aan de slachtoffers en steunden agenten:

Volgens de regering werd de aanslag gepleegd door een lid van de rebellenbeweging ELN. Deze marxistisch-leninistische beweging heeft de verantwoordelijkheid niet opgeëist. De bestuurder van de auto met explosieven is ook omgekomen, meldden de autoriteiten. Een andere verdachte is inmiddels wel gearresteerd op verdenking van betrokkenheid.

In reactie op de aanslag heeft president Duque de arrestatiebevelen voor tien kopstukken van de ELN, die in het kader van vredesbesprekingen waren ingetrokken, van de plank gehaald. Aan Cuba, waar de ELN-leiders verblijven, heeft hij gevraagd om hen op te pakken. Maar dat land zei zich te willen houden aan de gemaakte afspraken met de ELN.

Vredesonderhandelingen

ELN is de laatste overgebleven rebellengroepering in Colombia, sinds het land in 2016 een historisch vredesakkoord sloot met de FARC. Een jaar later begon de Colombiaanse regering vredesonderhandelingen met de ELN, maar tot dusver hebben die niet geleid tot een akkoord.