Superbloedwolfmaan was goed te zien, bekijk hier de beelden

21 januari 2019 Uit Door admin

Voor de vroege vogels was hij vannacht goed te zien: de superbloedwolfmaan, de totale maansverduistering waarbij de maan donkerrood kleurt. Op verschillende plekken in het land verzamelden mensen zich om de bloedmaan met eigen ogen te zien.

Zo ook in Middelburg, waar op de boulevard zo’n vijftig mensen stonden. “Het is geweldig hier. Als we naar boven kijken, zien we een volledige maansverduistering. Prachtig”, zegt Rijk Jan Koppejan van de Stichting Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen. “De maan is echt heel diep donkerrood gekleurd.”

Bij een superbloedwolfmaan kleurt de maan rood omdat er alleen nog een beetje zonlicht via de aardatmosfeer de maan bereikt. “We zien dat de maan in de schaduw zit van de aarde, want achter de aarde, vanaf de zon gezien, zit een grote schaduwkegel en daar is nu de maan op dit moment aan het doortrekken”, zei Koppejan.

“Dan kunnen we de maan nog wel enigszins zien, maar dan kleurt hij donkerrood en dat noemen we dus een bloedmaan. Het is eigenlijk een totale maansverduistering.”

De volgende keer dat er weer een superbloedwolfmaan is, is pas in 2037.

Via NOS Ooggetuige kregen we tientallen foto’s binnen, een selectie: