IMF: groei wereldeconomie zwakt af

21 januari 2019 Uit Door admin

De wereldeconomie groeit minder snel dan voorzien. Dat zegt IMF-directeur Christine Lagarde. Nieuwe uitstoot-eisen voor de auto-industrie spelen de Duitse economie parten. In Frankrijk zorgen de gele hesjes voor onrust. Brexit en spanningen tussen de VS en China kunnen de groei nog scherper naar beneden brengen.

Dit jaar zal de groei 3,5 procent bedragen, in plaats van 3,7, zoals eerder werd verwacht. Komend jaar gaan we een groei van 3,6 procent zien, 0,1 procentpunt lager dan in eerdere berekeningen. het is de tweede negatieve bijstelling in drie maanden.

“Staat er een recessie om de hoek?”, stelt Lagarde zichzelf de vraag. “Nee. Maar het risico op een scherpere daling is zeker toegenomen,” waarschuwt de IMF-directeur. Ze roept beleidsmakers op zich voor te bereiden op een “serieuze verzwakking” door hun economieën weerbaarder te maken voor de heersende onzekerheden.

Lagarde presenteerde de nieuwe voorspellingen tijdens het World Economic Forum in Davos, waar wereldleiders en bestuurders uit het bedrijfsleven bijeen zijn om de toestand in de wereld te bespreken.