May praat door over brexit-voorwaarden, schrapt fee voor EU-burgers

21 januari 2019 Uit Door admin

Premier May wil de voorwaarden van de zogenoemde backstop nogmaals met de EU bespreken, na meer overleg met de Noord-Ierse partij DUP en de brexit-vleugel binnen haar eigen partij. Ze had een paar dagen de tijd om een alternatief plan in elkaar te zetten, nadat het Britse Lagerhuis de brexit-deal vorige week overtuigend had weggestemd.

Verder zei May tegen het parlement dat inwoners uit EU-landen die na de brexit in het Verenigd Koninkrijk willen blijven, geen registratievergoeding van 65 pond hoeven te betalen. Er wonen zo’n drie miljoen buitenlanders afkomstig uit EU-landen in het VK.

De Britse premier wil nog steeds met haar belangrijkste tegenstander, Labour-leider Jeremy Corbyn, praten. Hij wil dat alleen als May publiekelijk het no-deal-scenario uitsluit, dat wil May niet.

De backstop is de garantieregeling waarmee de grens tussen de Ierse Republiek (EU-lid) en Noord-Ierland (onderdeel van het Verenigd Koninkrijk) na de brexit onder alle omstandigheden openblijft.

Tegenstanders van deze afspraken willen dat er voor de backstop een einddatum wordt afgesproken. Die is er nu niet. De backstop wordt van kracht als er na de overgangsperiode nog geen handelsakkoord is gesloten. Het komt erop neer dat dan heel het Verenigd Koninkrijk onderdeel van de douane-unie blijft, iets wat de brexiteers binnen Mays eigen partij persé niet willen.