Google krijgt Franse miljoenenboete voor slecht informeren gebruikers

21 januari 2019 Uit Door admin

Google heeft van de Franse privacywaakhond (CNIL) een boete van 50 miljoen euro opgelegd gekregen. De toezichthouder concludeert na onderzoek dat het bedrijf gebruikers niet goed informeert over welke data er wordt verzameld, hoe lang deze gegevens worden bewaard en welke persoonlijke informatie wordt gebruik voor gepersonaliseerde advertenties.

Die informatie over de dataverzameling door Google is voor gebruikers niet op één plek te vinden, maar verspreid over meerdere documenten, stelt de waakhond. Daardoor is het voor gebruikers lastig te vinden en voldoet het bedrijf niet aan de wetgeving.

‘Lastig voor gebruikers te begrijpen’

Daarnaast heeft de waakhond kritiek op de manier waarop zaken worden uitgelegd. Gebruikers kunnen de juridische gevolgen niet overzien. Dat komt volgens de CNIL doordat de internetgigant data verzamelt voor zo’n twintig diensten. Daardoor zijn de manieren waarop data wordt verwerkt heel algemeen en dus niet duidelijk genoeg opgeschreven,

Ten slotte merkt de organisatie op dat bij sommige data niet wordt aangegeven hoe lang deze worden bewaard.

Verder zegt de waakhond dat de Google op een foute manier toestemming vraagt voor het verwerken van persoonsgegevens voor advertentiedoeleinden. Waarvoor de data worden verwerkt, wordt gebruikers niet goed genoeg duidelijk gemaakt. Daarnaast is de toestemming die Google van zijn gebruikers verkrijgt niet specifiek en ondubbelzinnig en dat is wel vereist volgens de nieuwe privacywetgeving.

“Dit is een eerste voorbeeld van een echt serieuze boete onder de nieuwe privacywetgeving”, zegt Frederik Zuiderveen Borgesius, die als jurist is verbonden aan het Instituut voor Informatierecht. “Het was namelijk afwachten in hoeverre de toezichthouders dit middel echt gingen gebruiken. In Silicon Valley weten ze nu dat het geen opschepperij was.”

Zuiderveen Borgesius ziet er een signaal in aan andere techbedrijven: “De privacywet laat zien dat het tanden heeft.”

Hoge omzet

De jaarwinst van Googles moederbedrijf Alphabet was vorig jaar 12 miljard. De boete die de waakhond nu oplegt is dan ook een schijntje. Belangrijker is de vraag wat er nu gaat veranderen. Google laat weten de punten die CNIL noemt heel belangrijk te vinden. Het bedrijf gaat de motivering die onder de boete ligt bestuderen.

Een woordvoerder van de Franse privacywaakhond zegt dat Google niet wordt verplicht aanpassingen te doen. Het bedrijf kan de boete betalen of in beroep gaan (waarschijnlijk gebeurt dat laatste en wordt het een lange strijd). Mocht de zoekgigant alle adviezen in de wind slaan, kan het een hogere boete krijgen voor het herhaaldelijk maken van fouten. Die boete zal overigens worden opgelegd door de Ierse privacywaakhond, die vanaf morgen alle Europese zaken van Google zal afhandelen.

De Autoriteit Persoonsgegevens laat in een reactie weten dat Google voor alle Europese burgers, dus ook Nederlanders, veranderingen moet doorvoeren.