Zoeken naar containers: ‘We weten dat je nooit alles zal vinden’

21 januari 2019 Uit Door admin

De berging van de containers die begin dit jaar in de Noordzee terechtkwamen zal nog weken duren en de kans is klein dat alles wordt teruggevonden. Dat meldt Rijkswaterstaat, dat met twee schepen bezig is met bergen.

Van de bijna 300 containers die overboord sloegen zijn er veel inmiddels gelokaliseerd, maar het is nog de vraag of het lukt om ze allemaal uit zee te halen. Op dit moment zijn 51 containers nog zoek.

Vandaag werd er onder meer een auto uit zee gevist, kijk hieronder hoe dat gaat:

“We weten uit ervaring dat je nooit alles zult vinden, dus daar houden we wel rekening mee.” Volgens Michiel Visser van Rijkswaterstaat maakt de grootte van het gebied zoeken erg ingewikkeld. “Het kost heel veel tijd om alles goed in kaart te brengen. Daarnaast ligt er al veel troep op de zeebodem, waardoor we goed moeten uitzoeken en selecteren wat we bergen.”

De gevallen containers liggen verspreid over de zeebodem van een belangrijke scheepvaartroute. En dat heeft gevolgen voor de scheepvaart en de visserij. “De scheepvaart moet omvaren en de visserij mag in sommige delen niet vissen”, zegt Sjacko Pas van de kustwacht.

Het is volgens Visser lastig te voorspellen hoeveel tijd de berging van de containers in beslag zal nemen. “Je moet bedenken dat we nog moeten wennen aan de manier van bergen en de apparatuur waarmee we werken.” Ook het weer speelt een belangrijke rol. De bergingsschepen moesten vorige week bijvoorbeeld nog wachten op rustiger weer voordat zij van start konden gaan.