Vier verdachten autobom Noord-Ierland vrijgelaten

22 januari 2019 Uit Door admin

Vier mannen die zondag waren opgepakt na de ontploffing van een autobom in het Noord-Ierse Londonderry, zijn weer vrijgelaten. Een man van 50 die gisteren is gearresteerd, blijft voorlopig wel vastzitten. Dat heeft de Noord-Ierse politie bekendgemaakt.

De vijf werden ervan verdacht dat ze behoren tot een afsplitsing van de IRA, de zogenoemde New IRA die in 2012 werd opgericht. De politie zegt dat die groepering mogelijk achter de aanslag zit.

De autobom ontplofte zaterdag bij een rechtbank. Er raakte niemand gewond. Een kwartier voor de aanslag kreeg de politie een anonieme tip binnen. Toen de explosie plaatsvond was de politie het gebied al aan het afzetten.

Verdachte auto tot ontploffing gebracht

Gisteren kreeg de politie van Londonderry drie meldingen van bomauto’s. De politie nam daarbij geen risico. Zo werden omwonenden geëvacueerd en werd een auto gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Twee auto’s waren volgens de politie gestolen door gemaskerde mannen. Zeker in een geval zouden ze voordat ze wegliepen iets achterin de auto hebben gegooid. Een andere wagen waarover alarm was geslagen, was een verlaten bestelbus.

De politie maakte vannacht bekend dat er in de drie auto’s geen bommen zaten en dat de omwonenden weer naar huis mogen. Volgens de politiechef heeft de aanslag geleid tot een “enorm gevoel van angst en woede in de hele stad”.

De Britse minister voor Noord-Ierland zegt dat er geen link is tussen de aanslag van zaterdag en het turbulente debat over de brexit. De politie ziet de bomaanslag niet als een opleving van het geweld in Noord-Ierland. Sinds het vredesakkoord in 1998 zijn er alleen nog sporadisch geweldsincidenten.