‘Bouwsector heeft steeds meer last van stijgende kosten’

22 januari 2019 Uit Door admin

De bouwsector heeft steeds meer te lijden onder sterk stijgende kosten. Volgens ABN Amro moet de sector daardoor de komende jaren rekening houden met een kleinere groei.

De bouwbedrijven hebben vooral last van een groeiend personeelstekort, waardoor ze niet kunnen voldoen aan de almaar stijgende vraag voor nieuwbouwwoningen. Ook moeten ze steeds vaker duurdere zzp’ers inhuren. Daarnaast spelen ook de stijgende kosten voor bouwmaterialen de sector parten.

Volgens de bank groeit de bouwsector door de oplopende kosten dit jaar met zo’n 4 procent. Voor volgend jaar is de verwachting dat de groei terugloopt tot 2,5 procent. Het afgelopen jaar zat de bouwsector met een groei van 7 procent na jaren van crisis juist enorm in de lift.

Duurdere projecten

ABN Amro verwacht dat door de kostenstijgingen vooral duurdere woningen worden bijgebouwd, omdat bedrijven daar meer marge op kunnen pakken. Daardoor worden volgens de bank niet de woningen gebouwd waar nu de meeste behoefte aan is, zoals kleinere appartementen in binnensteden. Die woningen zijn vanwege de lagere marges minder aantrekkelijk om te bouwen.

De gemiddelde verkoopprijs van nieuwbouwwoningen ligt volgens de bank inmiddels al ruim 100.000 euro boven die van bestaande woningen.