Wekdienst 22/1: gladheid door sneeuw en Oscarnominaties bekend

22 januari 2019 Uit Door admin

Goedemorgen! Het kan vandaag glad worden door sneeuwval. Er rijden minder treinen en ook weggebruikers zullen mogelijk overlast hebben. Verder worden cijfers bekendgemaakt over cokevangsten in Nederland en begint in Davos in Zwitserland het World Economic Forum.

In de loop van de ochtend trekt er langzaam een gebied met sneeuw van west naar oost over ons land. Met de neerslag gaat code geel gepaard wegens ‘gladheid door sneeuw’.

De sneeuwval begint rond 08.00 uur in Zeeland en vanaf 09.00 uur in Noord- en Zuid-Holland. In het begin van de middag valt er sneeuw in de rest van het land. Rond dezelfde tijd is het aan de westkust al opgehouden met sneeuwen en kan er nog wat lichte regen vallen. Er kan 1 tot plaatselijk 5 centimeter sneeuw vallen en ‘s middags is het iets boven 0.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor. Let op: het kan glad zijn.

Wat kun je vandaag verwachten?

In Amsterdam is een politiecongres over de internationale cocaïnehandel. De politie maakt ook cijfers bekend over cokevangsten in Nederland. De Oscarnominaties worden bekendgemaakt. Kanshebbers zijn onder meer A Star is Born, Bohemian Rapsody en Roma. In Davos in Zwitserland begint het World Economic Forum. Grote namen uit de politiek, wetenschap en het bedrijfsleven komen samen om te praten over de toestand in de wereld.

Wat heb je gemist?

In Venezuela zijn de spanningen flink opgelopen na protesten tegen president Maduro. 27 leden van de Nationale Garde zijn gearresteerd voor het opzetten van een opstand tegen de president.

De groep werd opgepakt nadat een aantal zwaarbewapende leden van de garde een politiebureau in de hoofdstad Caracas had bestormd. Ze namen een politieagent gevangen en gingen er met wapens vandoor. In video’s die ze op sociale media plaatsten, zeiden ze dat ze het presidentschap van Maduro niet langer erkennen. In reactie op de actie gingen ontevreden burgers de straat op. In een arme wijk dicht bij het presidentiële paleis ontstonden gewelddadige protesten.

Ander nieuws uit de nacht

‘Bouwsector heeft steeds meer last van stijgende kosten’: de bouwbedrijven hebben vooral last van een groeiend personeelstekort, waardoor ze niet kunnen voldoen aan de almaar stijgende vraag voor nieuwbouwwoningen. Ex-topman Nissan niet vrij, ook niet met enkelband: hij blijft in de gevangenis. Een rechtbank in Japan heeft een verzoek om het proces in vrijheid af te wachten afgewezen. Vier verdachten autobom Noord-Ierland vrijgelaten: de verdachten worden verdacht van het behoren tot een afsplitsing van de IRA, die in 2012 werd opgericht.

En dan nog even dit:

Een steencirkel in Schotland waarvan werd aangenomen dat die duizenden jaren oud was, blijkt in werkelijkheid hooguit twintig jaar. Een boer heeft ‘het monument’ in de jaren 90 van de vorige eeuw gemaakt als replica.

De huidige eigenaar van de grond had de steencirkel onder de aandacht gebracht van de historici en archeologen, en hij werd bestempeld als authentiek. Na verloop van tijd meldde de oude eigenaar zich en die gaf aan dat hij de cirkel in de jaren 90 had gemaakt.

De archeologische diensten reageren teleurgesteld, maar zien inmiddels ook de zonnige kant van het verhaal. Volgens de historici en archeologen laat de replica zien dat de lokale gemeenschap heel goed op de hoogte is van dit type monumenten en er ook zo op gesteld is dat ze die willen en kunnen kopiëren.

Fijne dag!