Ochtendspits veel minder druk dan normaal

22 januari 2019 Uit Door admin

Het was vanmorgen op de weg veel minder druk dan normaal op een dinsdag in deze tijd van het jaar. Dat zegt Kees Kwaks van de ANWB. Waar er normaal om 08.45 uur nog zo’n 350 kilometer file staat, was dat vanmorgen 120 kilometer.

“Daarmee is de ochtendspits zeker meegevallen”, zegt Kwaks. “Ik denk dat veel mensen hebben gekeken naar de weersomstandigheden en oplossingen hebben bedacht, zoals thuiswerken.”

Of dat betekent dat de avondspits ook rustig zal verlopen, is niet te zeggen. “Het beeld van vanmiddag wordt grotendeels bepaald door de neerslaghoeveelheden die we krijgen, het tijdstip en de plek waar het valt”, zegt Kwaks. “In delen van de Randstad, rond Utrecht of bij belangrijke knooppunten op de weg heb je niet zoveel sneeuw nodig om de zaak toch redelijk in de war te sturen.”

Code geel

Vandaag wordt 1 tot 5 centimeter sneeuw verwacht, die waarschijnlijk in het grootste deel van het land nog voor de avondspits gaat vallen. Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgegeven voor sneeuw en gladheid.

In het uiterste zuidwesten van het land is inmiddels wat sneeuw gevallen, meldt Buienradar. Op de website Rijkswaterstaatstrooit.nl is live te zien is waar de 546 strooiwagens en 350 sneeuwschuivers rijden om de sneeuw en de gladheid aan te pakken. Inmiddels is vandaag al meer dan 1,5 miljoen kilo zout gestrooid.

Vanwege de verwachte sneeuwval rijden de treinen vandaag met een aangepaste dienstregeling. Luchthaven Schiphol houdt ook rekening met de sneeuw. Het is mogelijk dat vluchten vertraging oplopen of worden geannuleerd.

Het sneeuwfront kwam vanmorgen in België aan land.

Op Twitter wordt inmiddels behoorlijk de draak gestoken met alle voorspellingen over de sneeuwval en de problemen die dat zal veroorzaken.