Hertenvlees Oostvaardersplassen in de verkoop, deel naar voedselbank

22 januari 2019 Uit Door admin

Staatsbosbeheer geeft een deel van het vlees van de afgeschoten edelherten uit de Oostvaardersplassen aan de voedselbank. Het vlees wordt verdeeld over 8000 pakketjes van 250 gram.

Staatsbosbeheer begon in december met het afschieten van ruim 1800 edelherten in het natuurgebied. De populatie is te groot geworden. Een klein deel van de afgeschoten herten wordt niet voor consumptie gebruikt, maar blijft achter als voedsel voor andere dieren.

Het afschieten van de herten gaat minder snel dan de bedoeling was. Om de achterstand in te lopen, gaat Staatsbosbeheer nu op meer dagen en tijdstippen jagen. Het schieten gaat door tot 1 april en daarna weer in september.

Restaurants en poeliers

De afgeschoten edelherten die geschikt zijn voor consumptie worden ontdaan van ingewanden en opgeslagen in een koelcel die speciaal in het natuurgebied is gezet. Een groothandel haalt de dieren vervolgens op en verwerkt het vlees verder.

Het geld dat de groothandel voor de herten betaalt, wordt volgens Staatsbosbeheer weer geïnvesteerd in de Oostvaardersplassen. Het vlees gaat ook naar restaurants en poeliers. Consumenten kunnen het vlees kopen via de site koopeenhert.nl.

Hoge kwaliteit

Berend te Voortwis van de website is blij met de verkoop van het vlees. “We hebben het in Nederland vaak over het voorkomen van voedselverspilling. Wij vinden het zinvol om het vlees, dat anders naar het destructiebedrijf gaat, voor consumptie aan te bieden. Het is vlees van zeer hoge kwaliteit.”

In Nederland is er al ervaring met het schieten en verwerken van herten. De meeste komen van de Veluwe en uit de Amsterdamse Waterleidingduinen.