Waarom de keuze voor Duncan Laurence op het Songfestival?

22 januari 2019 Uit Door admin

Zijn tarief voor een privéles is 65 euro, staat op een website voor zanglessen. Het geeft een idee hoe (on)bekend Duncan Laurence is, de artiest die dit jaar Nederland vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival. Volgens Songfestivalkenners zit er een strategie achter de keuze voor de 24-jarige singer-songwriter.

Allereerst maakt het weinig uit of de deelnemende artiest in zijn vaderland bekend is. De inwoners van andere Europese landen bepalen uiteindelijk door te stemmen wie de winnaar is. En van de recente Songfestivalwinnaars had vrijwel niemand buiten hun landgrenzen gehoord. Sterker nog: Portugees Salvador Sobral (2017) en Israëliër Netta Barzilai (2018) waren ook in eigen land beslist geen grote sterren.

Het inzetten van minder bekende artiesten heeft zelfs voordelen voor de insturende partij. “Zo’n artiest is wel wat makkelijker te kneden en te sturen”, zegt Martijn van der Zande, Songfestivalverslaggever van de NOS. “Wel handig als hij doet wat er gezegd wordt en weinig kritiek heeft.”

Waylon

De eigenzinnigheid van Waylon, die vorig jaar Nederland vertegenwoordigde, heeft volgens popjournalist Stefan Raatgever een grote rol gespeeld bij de keuze voor Duncan Laurence. Hij baseert zich op anonieme bronnen “in de buurt van de selectiecommissie”.

Zanger Waylon had bedongen dat hij zelf mocht beslissen welk nummer hij zou spelen op het Songfestival in Lissabon. Het werd Outlaw in Em. Raatgever: “Dat nummer lag niet zo goed bij de selectiecommissie.”

Vervolgens kreeg Waylon in Portugal ruzie met een aantal verslaggevers, onder wie Raatgever, en besloot niet meer met journalisten van het AD en De Telegraaf te praten. AVROTROS was volgens de popjournalist niet blij met alle tumult en Waylons besluit om een deel van de pers te boycotten.

“Voor de bühne bleef AVROTROS achter de inzending staan, maar zoiets wil de omroep nooit meer. Daarom is er gezegd: laten we een kneedbaar type uitzoeken. Iemand die openstaat voor kritiek en adviezen.”

AVROTROS ontkent dat Waylons gedrag een rol heeft gespeeld bij de keuze. De selectiecommissie heeft uit de lijst van aanmeldingen gekozen voor “de inzending die zij het meest geschikt achten voor het Eurovisie Songfestival dit jaar”.

‘Jonge talenten’

Op zijn Instagram benadrukt de 24-jarige songwriter dat je geen grote ster hoeft te zijn voor een kans op een groot podium. “De afgelopen jaren deden voor Nederland A-artiesten mee met een grote naamsbekendheid. Voor mij geldt dat laatste niet, maar dat is juist ook mooi: er zijn heel veel jonge muzikale talenten in Nederland.”

De in Spijkenisse geboren Duncan Laurence is vorig jaar afgestudeerd aan de Rockacademie in Tilburg. In 2014 deed hij mee aan The Voice of Holland en strandde in de halve finale. Zijn versie van Sing van Ed Sheeran is op YouTube Ruim 1,3 miljoen keer bekeken.

Raatgever vindt het lastig om in te schatten hoeveel kans Duncan Laurence maakt op het Songfestival. “Hij heeft uitstraling en een onderscheidende stem, maar uiteindelijk hangt alles af van het liedje.”

Het nummer waarmee de zanger zal optreden in Tel Aviv in mei is nog geheim. Op donderdag 7 maart worden alle details over de Nederlandse inzending bekendgemaakt.